Tietoa
Tuoteluettelo

Miten valita pakastin

Jotta voit valmistaa lihaa, kalaa, puolivalmisteita tai täydentää talvivarastoja vihanneksilla, marjoilla ja sienillä, tarvitset paitsi tarpeeksi tilaa myös sopivat pakastamisolosuhteet. Kotiäidit tietävät, että keittiössä tärkeä ei ole vain jääkaappi vaan myös riittävän suuri pakastin. Kuinka valita tarpeisiin parhaiten sopiva pakastin laajasta valikoimasta? Neuvomme, mitä ottaa huomioon sitä ostaessa.

Ensin on päätettävä, minkä tyyppisen pakastimen haluat.

Pakastimet ovat kahdenlaisia: Pakastusarkku. Jos sinulla on tilava asunto tai oma talo ja aiot pakastaa paljon tuotteita, kannattaa valita vaakasuuntainen pakastin.

EdutHaitat
Paljon tilaa tuotteille Vie paljon tilaa
Kuluttaa vähemmän sähköä Hankalampi järjestellä ruokaa osastojen puuttuessa
Pitää jäisen ruoan pidempään
Edullisempi kuin kameralliset pakastimet
Sopii epästandardikokoisille ruokapakkauksille

Vaakasuuntainen pakastin sopii parhaiten ihmisille, jotka haluavat pakastaa paljon (mieluiten yhtä tyyppiä) tuotteita.

Pakastin laatikoilla. Erinomaisesti keittiön sisustukseen sopiva pakastimen tyyppi.

EdutHaitat
Mukava ruoan järjestely Usein kalliimpia kuin laatikkotyyppiset
Helppo hoitaa ja puhdistaa Kuluttaa enemmän sähköä
Vie vähemmän tilaa kuin laatikkotyyppiset Voi olla meluisia

Voit valita vapaasti sijoitettavan tai integroidun pakastimen laatikoilla. Integroidut pakastimet ovat täysin huomaamattomia, ne vähentävät keittiön tilan kuormitusta ja toimivat hiljaisemmin.

Tilavuus

On tärkeää huomata, että täyteen pakattu pakastin käyttää vähemmän sähköä kuin puolityhjä, joten ei kannata valita liian suurta pakastinta, ellei suunnittele täyttävänsä sitä. Pakastinten tilavuus voi olla 80–410 litraa. Kotitalouksissa yleisimmin valitaan 80–260 litran pakastimia. Kuinka valita sopiva? Se riippuu perheen ruokailutottumuksista. Jos pidät marjojen, sienten, kalan pakastamisesta, suositellaan suurempaa pakastimen tilavuutta. Jos suosikit tuoreille ruoille riittää vähemmän tilaa. On otettava huomioon, että pakastimen laatikoiden kanssa todellinen tilavuus on noin 15 % pienempi, koska osa tilasta vie laatikot.

Energiankulutus ja pakastamisteho

Pakastimet jaetaan energiankulutuksen perusteella luokkiin, jotka merkitään kirjaimilla A:sta G:hen. Nykyään luokkia huonompia kuin C ei todennäköisesti löydä. Päinvastoin, mallit kehittyvät jatkuvasti ja valmistajat tarjoavat yhä taloudellisempia vaihtoehtoja. Vähiten sähköä kuluttavat A+++ luokan pakastimet. Näiden laitteiden energiatehokkuus on jopa 60 % parempi kuin A-luokan pakastimien. Toki tällaiset pakastimet ovat hieman kalliimpia. Tutkimusten perusteella pakastusarkut käyttävät vähemmän sähköä kuin pakastimet laatikoilla.

Yhtä tärkeä on myös pakastamisteholuokka, jota merkitään tähdillä (*):

  • * säilytyslämpötila -6 °C asti (tuotteita voidaan säilyttää enintään 7 päivää);
  • ** säilytyslämpötila -12 °C asti (tuotteita voidaan säilyttää enintään 30 päivää);
  • *** säilytyslämpötila -18 °C asti (tuotteita voidaan säilyttää enintään 90 päivää);
  • **** säilytyslämpötila -18 °C tai kylmempi (tuotteita voidaan säilyttää 6–12 kuukautta).
  • Valitessa pakastamistehoa on harkittava seuraavia kysymyksiä: aiotko pakastaa paljon tuotteita, minkä tilavuuden pakastinta haluat ja aiotko säilyttää tuotteita pidempään. Mitä useampia tähtiä laitteessa ilmoitettu pakastamisteholuokka on, sitä pidempään tuotteita voidaan säilyttää pakastimessa. Suurempi pakastamislämpötila mahdollistaa myös tehokkaamman ruoan pakastamisen.

Manuaalinen vai automaattinen sulatus?

Valitessa pakastinkameraa, pakastinta ruokakomeroa tai pystypakastinta, on tärkeää kiinnittää huomiota sulatusmenetelmään.

Manuaalinen vai automaattinen sulatus? Valitessa pakastinkameraa, pakastinta ruokakomeroa tai pystypakastinta, on tärkeää kiinnittää huomiota sulatusmenetelmään.

Pakastinkamerat, joissa on manuaalinen sulatusjärjestelmä, vaativat enemmän huolenpitoa ja vievät kauemmin aikaa. Vähintään kerran vuodessa sinun on kytkettävä pakastin pois päältä, tyhjennettävä se kokonaan ja odotettava, kunnes kaikki jää sulaa. Tämän jälkeen sinun on päästävä eroon sulaneesta vedestä, puhdistettava ja kuivattava pakastinkameran sisäosa ennen sen käyttöä.

Paljon kätevämpää on valita pakastinkamera, jossa on No Frost -järjestelmä. Tämän pakastussysteemin pääetu on se, että pakastimen seinille ei kerry vettä, eikä siellä muodostu huurretta tai jäätä, joten sitä ei koskaan tarvitse sulattaa. Kuitenkin tällaiset pakastimet kuivaavat ruokaa ja kuluttavat enemmän sähköä.

Tärkeitä toimintoja

Kylmyyden säilyttäminen. Jos kotona usein on sähkökatkoja, hyödyt kylmyyden säilyttämisen toiminnosta. Sen ansiosta pakastinkamera voi säilyttää asetetun lämpötilan (yleensä -9 astetta) jopa useita päiviä.

Nopea jäähdytys. Tämä toiminto on erittäin tärkeä, jos haluat säilyttää kaikki marjojen, hedelmien ja vihannesten hyödylliset aineet ja vitamiinit. Hitaan jäähdytysprosessin aikana ruokaan muodostuu jääkiteitä, jotka heikentävät ruoan laatua, ja tämä toiminto estää sen.

Lomatoiminto. Jos matkustat usein, tämä tila on korvaamaton. Se mahdollistaa homeen ja epämiellyttävän hajun muodostumisen tyhjässä kammarissa pitkään aikaan ja säästää samalla tuotteita pakastinkamerassa minimissään sähkönkulutuksella.

Lämpötilamuutoksen tiedot. Pakastinkamera, jossa on äänellinen tai visuaalinen tieto lämpötilan muutoksesta tai avoimet ovet, sekä ohjauspaneelin lukituksen toiminto, on paras valinta sinulle, jos sinulla on pieniä lapsia.


Seuraa BIGBOX.FI kampanjoita ja uutisia sosiaalisessa mediassa:

Facebook: Bigbox | YouTube: Bigbox | Instagram: Bigbox | LinkedIn: Bigbox Bigbox arvostelut |