Tietoa
Tuoteluettelo

Ilmastointi

Bigbox.fi verkkokauppa Ilmastointi jota myy yksi suosituimmista valmistajista - MANTA, N'OVEEN. Ilmastointi hinta(t) alkaen 78,59 €. Bigbox.fi:ssä on yli 2 eri malleja. Vasemmalla olevien suodattimien avulla voit helposti muuttaa haluamiesi tuotteiden parametreja löytääksesi itsellesi parhaiten sopivan tuotteen. Toimitamme oikean, tähän kategoriaan kuuluvan tuotteen tuotteessa ilmoitetussa määräajassa.

Ilmastointi tai lämpöpumppu. Mitä valita vuonna 2024?

Etsitkö parasta tapaa viilentää kotiasi? Haluatko tietää, miten eri jäähdytysjärjestelmät toimivat ja mitkä ovat niiden hyvät ja huonot puolet? Kerromme sinulle ilmastointilaitteiden ja lämpöpumppujen ominaisuuksista, eduista ja haitoista.

Ilmastointilaitteet ovat suosittu sisäilman jäähdytysratkaisu, joten tiedät todennäköisesti jo, miten ne toimivat. Viime vuosina lämpöpumput ovat kuitenkin yhä useammin korvanneet ne. Moni varmasti ihmettelee, miten ne eroavat perinteisistä ilmastointilaitteista. Toimivatko molemmat tyypit yhtä hyvin? Mitä vaihtoehtoja ne tarjoavat?

Ilmastointilaitteiden ja lämpöpumppujen erot

Sekä ilmastointilaitteet että lämpöpumput toimivat samalla periaatteella. Ne ottavat lämpöä yhdestä eristetystä tilasta ja luovuttavat sen toiseen tilaan. Ilmastointilaite ottaa lämpöä huoneesta ja siirtää sen ulos, jolloin kodistasi tulee viileämpi ja viihtyisämpi. Lämpöpumput voivat myös tehdä tämän, mutta ne eroavat ilmastointilaitteista siinä, että ne voivat tehdä sen myös päinvastoin. Yksinkertaisesti sanottuna ne voivat ottaa lämpöä ulkoa ja siirtää sen sisälle, lämmittää sisätiloja kylmänä vuodenaikana.

Ilmastointijärjestelmä toimii melko yksinkertaisella tavalla: se käyttää kylmäainetta, joka virtaa suljetussa piirissä, haihtuu ja tiivistyy uudelleen, kun painetta muutetaan jatkuvasti, ja siirtää lämpöä yksikön sisältä ulos. Sisäyksikkö koostuu höyrystinkierukasta ja ulkoyksikkö lauhduttimesta, kompressorista ja puhaltimesta. Lämmönsiirtimet ottavat talomme lämmön talteen, ja ulkoyksikön tuuletin poistaa sen jälkeen lämmön ulos.

Lämpöpumput voivat siirtää ja ottaa lämpöä eri väliaineista:

  • Ilmalämpöpumput siirtävät (jäähdytys) tai ottavat (lämmitys) lämpöä ilmasta.

  • Maalämpöpumput luovuttavat (jäähdyttävät) tai ottavat (lämmittävät) lämpöä maasta.

Tässä katsauksessa keskitytään ilmalämpöpumppuihin, jotka muistuttavat eniten perinteisiä ilmastointilaitteita. Ilmastointilaitteiden tavoin ne käyttävät kylmäainetta, joka haihtuu ja tiivistyy syklisesti siirtääkseen lämpöä huoneen sisä- tai ulkopuolelle. Lämpöpumpussa on samat osat kuin ilmastointilaitteessa. Ainoa ero on ylimääräinen takaiskuventtiili, joka voi kääntää lämmönsiirron suunnan. Lämpöpumppu voi sekä jäähdyttää että lämmittää huonetta, mutta eri tavoin:

  •  Ilma-ilmalämpöpumput toimivat puhaltamalla kylmää tai kuumaa ilmaa huoneeseen (kuten ilmastointilaitteet).

  •  Ilma-vesilämpöpumput siirtävät lämpöä veteen, joten niillä voidaan lämmittää käyttövettä ja lämmitysvettä ja siirtää sitä pattereihin, lattialämmitykseen tai puhallinkonvektoreihin (konvektoreihin).

Sekä tavanomaiset ilmastointilaitteet että ilmalämpöpumput käyttävät sähköä tehokkaasti, auttavat hallitsemaan ilmankosteutta ja edistävät ilmankiertoa, jolloin kotiympäristö on terveellisempi. Molemmat järjestelmätyypit voidaan varustaa sisäyksiköihin asennettavilla erikoissuodattimilla, jotka paitsi parantavat sisäilman laatua myös pidentävät yksikön käyttöikää.

Ilmastointilaitteiden edut

Joissakin tilanteissa ilmastointilaitteiden edut voivat olla suuremmat kuin ilmapumppujen tarjoamat lisämahdollisuudet.

  • Ilmastointilaitteiden tärkein tehtävä on ylläpitää oikeaa lämpötilaa. Jäähdytysasiantuntijoina ne on suunniteltu nimenomaan tähän tarkoitukseen, joten ne soveltuvat paremmin tiloihin, joita on jäähdytettävä jatkuvasti tai joissa on vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä.

  • Ilmastointilaitteet vaativat yleensä pienemmät alkuasennuskustannukset kuin lämpöpumput. Tämä riippuu tietenkin monista tekijöistä, kuten jäähdytystarpeista, yksikön sijainnista ja huoneen koosta.

  • Ilmastointilaitteita on erimuotoisia ja -kokoisia, ja ne sopivat erilaisiin tiloihin. Pienempiin huoneistoihin tarkoitetut siirrettävät mallit eivät vaadi juuri lainkaan lisäasennuksia eivätkä ulkoista yksikköä, kun taas monimutkaisemmissa jäähdytysjärjestelmissä hyödynnetään modulaarista arkkitehtuuria - niissä voi olla esimerkiksi useita sisäisiä yksiköitä ja vain yksi ulkoinen yksikkö, tai ne voidaan liittää rakennuksen kanavajärjestelmään.

Lämpöpumppujen edut

Lämpöpumpuilla on ilmastointilaitteisiin verrattuna useita etuja, jotka liittyvät pääasiassa niiden monipuolisuuteen:

  • Lämpöpumppu muodostaa yhtenäisen järjestelmän, joka tarjoaa jäähdytyksen ja lämmityksen. Kaikkia lämpöpumppuja voidaan käyttää jäähdytykseen, mutta ilma-vesilämpöpumppujärjestelmissä on se lisäetu, että niillä voidaan tuottaa myös lämmintä käyttövettä. Tämä on ihanteellinen ratkaisu niille, jotka haluavat kolme yhdessä -ratkaisun kaikkiin tarpeisiinsa.

  • Yksinkertaistettu kotikirjanpito. Kun käytössäsi on yksi lämmitys-, jäähdytys- ja lämminvesijärjestelmä, sinun tarvitsee maksaa vain yksi lasku käyttämästäsi sähköstä.

  • Lämpöpumppu voi käyttää puhdasta, uusiutuvaa sähköä ja joissakin olosuhteissa itse tuotettua sähköä. Tämä tekee siitä ympäristöystävällisemmän kuin muut polttoaineen palamista käyttävät lämmitysjärjestelmät. Se on myös turvallisempi, sillä vaarallisista pakokaasuista tai syttyvistä polttoaineista ei tarvitse huolehtia.

Milloin kannattaa valita ilmastointilaite ja milloin lämpöpumppu?

Ilmastointilaitteilla ja lämpöpumpuilla on omat etunsa, joten kumpi on parempi? Vastaus ei ole niin yksinkertainen kuin miltä se ensi silmäyksellä näyttää, ja se riippuu yksilöllisistä tarpeista. Seuraavassa on joitakin tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun valitset perinteisen ilmastointilaitteen ja lämpöpumpun välillä:

  • Asennuskustannukset. Vaikka ilmastointilaitteet ja lämpöpumput ovat monipuolisia ja mukautuvia järjestelmiä, jommankumman valitseminen voi määräytyä siihen varatun budjetin mukaan. Jäähdytys- tai jäähdytys-lämmitysjärjestelmää asennettaessa on käytettävissä kanavallisia ja kanavattomia vaihtoehtoja. Ilma-vesilämpöpumppu on liitettävä pattereihin, lattialämmitykseen tai puhallinkonvektoreihin, mikä voi merkitä talon peruskorjausta tai olla ihanteellinen vaihtoehto, jos taloon on jo asennettu nämä elementit.

  • Sääolosuhteet. Vaikka talvet ovat nykyään vähemmän ankarat kuin aikaisemmin, on usein päiviä, jolloin ilman lämpötila laskee alle raja-arvon, jolloin ilmamediaa käyttävät lämpöpumput eivät enää pysty toimimaan tehokkaimmillaan. Ulkoilmasta on jäljellä vain vähän lämpöä, jota voidaan ottaa talteen ja siirtää sisätiloihin, joten lämpöpumppujen on työskenneltävä pidempään, jotta ne tarjoaisivat mukavat asuinolosuhteet. Jos lämpöpumppu kuljettaa moninkertaisesti enemmän lämpöenergiaa kuin se kuluttaa toimiessaan optimaalisella tehollaan, se alkaa kylmällä säällä toimia samalla hyötysuhteella kuin perinteinen sähkölämmitin. Siksi on suositeltavaa yhdistää ilmalämpöpumppu lisälämmitysjärjestelmiin, jotka voidaan kytkeä päälle alhaisissa lämpötiloissa.

  • Jäähdytys-, lämmitys- ja lämminvesitarpeet. Mahdollisesti sinulla on jo lämmitysjärjestelmä, johon olet tyytyväinen tai josta sinulla ei ole varaa luopua, ja tarvitset vain jäähdytystä? Oikeiden prioriteettien kokoaminen yhteen helpottaa vastauksen löytämistä valintaasi.

Ilmastointilaitteiden ja lämpöpumppujen mallityypit

Ilmastointilaitteet ja lämpöpumput luokitellaan niiden rakenteen ja asennusratkaisujen mukaan.

  • Monoblokit. Tällaisen ilmastointilaitteen kaikki osat on sijoitettu yhteen koteloon. Lämpö voidaan poistaa ilmastointilaitteesta kanavan, tuuletusaukon tai ilmanvaihtokanavan kautta. Tämäntyyppisillä malleilla, kuten siirrettävillä ilmastointilaitteilla, on alhaisin hyötysuhde ja korkein melutaso, mutta ne ovat välttämättömiä tapauksissa, joissa ulkoisen ilmastointilaitteen asentaminen ei ole mahdollista.

  • Split-järjestelmät. Split-järjestelmät ovat suosituin ilmastointilaitetyyppi. Se koostuu kahdesta yksiköstä - sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä - jotka on yhdistetty toisiinsa eristetyillä kupariputkilla, jotka kuljettavat kylmäainetta.

  • Multi-split-järjestelmät. Multi-split-ilmastointilaitteet ja -lämpöpumput perustuvat samaan periaatteeseen kuin split-mallit. Ne eroavat toisistaan siten, että useat sisäyksiköt on liitetty yhteen tehokkaaseen ulkoyksikköön.

Sisäyksiköiden tyypit

  • Seinään asennettavat ilmastointilaitteet

  • Kattoilmastointilaitteet

  • Lattialla seisovat ilmastointilaitteet

  • Kasetti-ilmastointilaitteet

  • Kanavoidut ilmastointilaitteet

Sisämoduulin valinta määräytyy asennusratkaisujen ja tavoiteltavan visuaalisen vaikutelman mukaan. Yksittäisiä sisäyksiköitä valittaessa on muistettava, että sijainti ja asennustapa vaikuttavat ilman jakautumiseen huoneessa, joten ratkaisu kannattaa räätälöidä erityisolosuhteiden mukaan. Jos halutaan tasainen ilmanjako keskitetystä pisteestä, kannattaa harkita kasetti- tai kanavayksiköiden asentamista, jotka yhdistetään ihanteellisesti alakattojärjestelmiin. Toisaalta seinään asennettavat vaihtoehdot soveltuvat hyvin korkeisiin tiloihin, joissa ei ole alakattoa.