Elämä on liian hyvää tuhlataksesi sitä nurmikon leikkaamiseen talosi ulkopuolella. Vaikka tekisit sen kuinka monta kertaa, se kasvaa takaisin. Onneksi on olemassa keino nauttia vapaa-ajasta vapaana kotitöiden kynsistä. Sitä kutsutaan robottiruohonleikkuriksi. Tämä apuri ei ole halpa, ja aluksi se voi olla hieman omituinen. Mutta kun olet päässyt alkuasennus- ja suunnitteluvaiheen yli, se maksaa sinulle takaisin kovalla työllä ja jatkuvalla nurmikonhoidolla.
Ruohonleikkurirobotti on paljon pienempi laite kuin perinteinen ruohonleikkuri. Se saa toimintansa aikana virtansa akusta. Robotti koostuu pääleikkuriyksiköstä ja latausasemasta. Siinä ei ole ruohonleikkuujätesäiliötä. Tontin ruoho leikataan riittävän usein ja riittävän hienoksi, jotta rypistyneet ruohonleikkuutähteet ja lehdet putoavat kasvin juurille ja muuttuvat ajan mittaan lannoitteeksi. Tämä leikkuutapa ratkaisee useita ongelmia: se estää maaperän mataloitumisen, vahvistaa nurmikkoa, yksinkertaistaa robottiruohonleikkurin suunnittelua ja välttää ylimääräisen huollon tarpeen kertyneen ruohon poistamiseksi.
Olet siis päättänyt ostaa robottiruohonleikkurin. Varaudu sitten siihen, että tuleva kotitehtäväkumppanisi asettaa sinulle muutamia ehtoja.
Useimpiin perinteisiin ruohonleikkureihin verrattuna robotit ovat melko kalliita. Lisäksi ainakin käyttöönoton alkuvaiheessa et todennäköisesti tule toimeen ilman perinteistä ruohonleikkuria.
Robottiruohonleikkuri sopii enintään 5000 neliömetrin nurmikolle. Valitse malli nurmikon koon ja tontin muodon mukaan.
Jos tontti on mäkinen, valitse tehokkaampi, nelipyöräinen, etu- tai nelivetoinen malli, joka pystyy kiipeämään jopa 45 prosentin jyrkkyydellä olevia mäkiä.
Aluksi nurmikko on valmisteltava asianmukaisesti: tontin rajaus, latausaseman asentaminen, korkean ruohon leikkaaminen ja nurmikon hoitoaikataulun laatiminen.
Kun ostat robottiruohonleikkurin, löydät pakkauksesta pääleikkuuyksikön, latausaseman ja ääriviivakaapelin, joka merkitsee tontin rajat. Tämä kaapeli liitetään latausasemaan, ja se on asennettava niin, että robotti tuntee nurmikon rajat ja voi palata latausasemalle, kun akku loppuu. Latausasema on sijoitettava tasaiselle maalle, lähelle pistorasiaa ja 1-2 metrin päähän puista, pensaista ja muista esteistä. Vältä teräviä kulmia, kun merkitset tontin rajat, ja jätä robotille riittävästi tilaa kääntyä.
Kun alue ja latausasema on kunnolla valmisteltu, sinun on asetettava työaikataulu ja haluttu ruohonkorkeus mobiililaitteen sisäiseen ohjaukseen, jotta se tietää, mitä leikataan ja milloin. Perinteisiin ruohonleikkureihin verrattuna robotit eivät ole yhtä tehokkaita, joten ruohon korkeus voi olla ylitsepääsemätön este käytön alussa. Tällöin alue on ehkä leikattava käsin.
Nyt voit vapauttaa pedon! Katso ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana, miten se selviytyy tehtävistään. Tarkista, että robotti tunnistaa tontin rajat hyvin, ei jumiudu mihinkään, leikkaa tasaisesti koko tontilla ja työskentelee oikealla intensiteetillä. Pois myös sellaisten esineiden, kuten lasten lelujen, tieltä, joita robotin terät voivat vahingoittaa, ja rajoita sen kosketusta kotieläimiin.
Myöhemmin voit rentoutua, kun robottiruohonleikkuri pystyy nyt toimimaan itsenäisesti. Vilkaise vain teriä aika ajoin ja poista tarvittaessa juuttuneet ruohonjämät. Itse leikkuuterä, joka maksaa 15-20 euroa, on vaihdettava kerran kaudessa. Jotkin mallit ilmoittavat siitä omistajalle älykkään sovelluksen kautta. Useimmissa tapauksissa tämä toimenpide voidaan suorittaa ilman lisätyökaluja. Jos terät ovat irronneet ennenaikaisesti, vaihda ne odottamatta, että nimellinen 200 käyttötuntia on käytetty.
Kun uusi robotti saapuu kotiisi, sinun täytyy merkitä nurmikon rajat ääriviivan narun avulla. Jotkin valmistajat sallivat sen upottamisen maaperään, mutta useimmissa tapauksissa johto asennetaan pintaan erityisten nastojen avulla.
On joitakin robottiruohonleikkureita, jotka eivät vaadi tätä silmukkajohtoa, mutta niitä on vain vähän. Ne eivät myöskään pysty yhtä hyvin liikkumaan monimutkaisemman muotoisilla tonteilla. Kontuurilanka ei ole kovin näkyvä, joten sen ei pitäisi olla tielläsi, kun se on asennettu oikein. Joissakin malleissa käytetään myös ylimääräistä suuntajohtoa, joka on kätevä, kun robotin on löydettävä kapeat kulkuväylät nurmikon eri alueiden välillä.
Robottiruohonleikkuri ei ole kovin meluisa olento. Hiljaisimmat mallit päästävät vain 47 dB:n äänen, joka vastaa katumelua tai hiljaista keskustelua. Se ei todennäköisesti ole häiritsevää, varsinkaan jos olet jonkin matkan päässä teristä. On kuitenkin joitakin malleja, jotka voivat surista jopa 70 dB:n voimakkuudella ja pitää pesukoneen ääntä. Jos arvostat hyviä suhteita naapureihin, sinun ei pitäisi antaa tällaisen laitteen laiduntaa myöhäisiltaisin ja viikonloppuisin, jolloin kaikki ovat allergisia melulle. Hiljaisimmat mallit voivat kuitenkin työskennellä vapaasti paitsi päivällä myös yöllä.
Robotin perustoimintoja voi ohjata rungossa olevilla painikkeilla, mutta sovelluksen käyttö on paljon helpompaa. Useimmat valmistajat tarjoavat sovelluksia Android- ja iOS-laitteille. Mitä itsenäisempi robotti on, sitä harvemmin sinun tarvitsee käyttää sovellusta. Jos se on esimerkiksi varustettu sadetunnistimella, sinun ei tarvitse itse muuttaa aikataulua, joten robotti ei väsy tuhlaamaan aikaansa märällä ruoholla.
Joissakin sovelluksissa voit määrittää puutarhasi kartan, jolloin saat tarkan reitin, eikä robotin tarvitse luoda sitä kokeilemalla ja erehtymällä.
Valitettavasti kaikki ei ole ruusuista, kun kyse on älykkäistä työkaluista. Jotkin sovellukset toimivat vain Applen tai Androidin ekosysteemeissä. Toiset voivat käyttää vain hidasta, lyhyen kantaman Bluetoothia paljon kätevämmän Wi-Fi:n sijaan, joten sinun on oltava robotin läheisyydessä, jotta voit ottaa yhteyttä. Joissakin tapauksissa sovellus voi olla maksullinen tai siinä voi olla maksullisia palveluja.
Tehokkaimmat robottiruohonleikkurit pärjäävät 5 000 neliömetrin nurmikolla, kun taas toiset pärjäävät 250 neliömetrin tontilla. Testimme ovat osoittaneet, että valmistajan ilmoittamat luvut ovat hyvin robottiruohonleikkurin kykyjen rajoissa. Laitetta valitessasi sinun on oltava realistinen tarpeidesi suhteen. Muuten saatat joutua ongelmiin. Jos esimerkiksi valitset ruohonleikkurin, joka ei ole tarpeeksi tehokas, siinä ei ehkä ole tarpeeksi johtoa nurmikon ympärysmitan merkitsemiseen, tai akussa voi olla vain sen verran virtaa, että se riittää viemään robotin tontin toiseen päähän, mutta ei riittävästi paluuseen. Valmistajat suosittelevat yleensä ostamaan robotin, joka selviytyy hieman omaa tonttiasi suuremmasta tontista.
Robottiruohonleikkuri saa virtansa autonomisesta akusta, eikä sen takana ole ihmistä valvomassa sen etenemistä rinteissä tai epätasaisella maalla. Liian heikko tai huonosti varustettu robotti voi aiheuttaa paljon vahinkoa nurmikollesi liukumalla rinnettä alas, joten robottiruohonleikkuria valittaessa on tärkeää varmistaa, että se pystyy ylittämään kaikki tontin ylämäet ja alamäet.
Robottiruohonleikkurin teknisissä tiedoissa ilmoitetaan, kuinka paljon ylämäkeä se voi enimmillään kiivetä. Joillakin malleilla f pystyy selviytymään vain pienistä rinteistä. Ne saattavat myös vaatia tarvittavan tasaisen kiihdytysalueen mäen alareunassa.
_______
Robottiruohonleikkurit selviytyvät jopa 45 prosentin jyrkistä rinteistä.
Toinen robottiruohonleikkurin vihollinen on kuopat epätasaisilla nurmikoilla. Näitä alueita robotti ei aina leikkaa menestyksekkäästi (erityisesti silloin, kun syvennyksiin alkaa kertyä vettä). Tällaisessa tilanteessa voit valita useista vaihtoehdoista:
Täytä ja tasoita syvennys
Asenna este sen ympärille
Asenna anturi, joka kehottaa robottia kiertämään vaara-alueen.
Mikään ruohonleikkuri ei leikkaa märkää ruohoa hyvin, eivätkä robottiruohonleikkurit ole poikkeus. Joissakin malleissa sadetunnistin on lisävaruste, toisissa se on vakiovaruste. Merkistä ja mallista riippuen sadetunnistin aktivoituu eri tavoin. Jos robotti havaitsee sateen, se voi jättää suunnitellun niiton väliin tai se voi ilmoittaa sinulle ja kysyä, haluatko jatkaa niittoa aikataulun mukaisesti.
Monet robottiruohonleikkurit on varustettu antureilla, joiden avulla ne havaitsevat tiellä olevat esteet. Jos pihalla on puita, pensaita tai muita esineitä, joita ei voi poistaa ennen kuin ruohonleikkuri aloittaa työnsä, nämä anturit auttavat sinua havaitsemaan ne ja kiertämään ne, aivan kuten robotti-imuri tekee kotonasi.
Auttaa arvioimaan robotin kallistuskulman ja valitsee oikean toimintatilan.
Haluatko, että robottiruohonleikkurisi leikkaa useita eri nurmikkoalueita? Saatat tarvita monialueista ruohonleikkuria. Sinun on siirrettävä robottiruohonleikkuri käsin vyöhykkeeltä toiselle, sillä nämä laitteet eivät ole vielä tarpeeksi älykkäitä liikkumaan itsenäisesti pihallasi.
Akku on ruohonleikkurin kallein osa, ja sen kapasiteetti riippuu siitä, kuinka suuren nurmikkoalueen se kattaa käytön aikana. Ennen robotin ostamista on hyvä selvittää, tarjoaako valmistaja vaihto-akkuja ja kuinka paljon ne maksavat. Jos akku menee epäkuntoon, laitteen korjaaminen voi olla hyvin kallista tai jopa mahdotonta. Kuten kaikkien litiumioniakkujen, myös robottiruohonleikkureiden akun kapasiteetti alkaa ajan myötä pienentyä, joten robotti palaa yhä useammin latausasemalle täydentämään energiavarastojaan.
Laadukkaan robottiruohonleikkurin akku kestää vähintään 2-5 vuotta. Tämä riippuu kuitenkin monista ympäristöolosuhteista, kuten kuumuudesta ja kylmyydestä, sateesta ja suorasta auringonvalosta sekä siitä, kuinka usein robotin on leikattava ruohoa.
Jokainen valmistaja varoittaa, että lemmikkejä ja lapsia ei saa jättää valvomatta robotin työskentelyalueelle riippumatta siitä, onko laite käytössä vai ei. Robottiruohonleikkureissa on monia sisäänrakennettuja turvaominaisuuksia, mutta on kuitenkin tärkeää noudattaa käyttöohjeen ohjeita.