Tietoa
Tuoteluettelo

Rekuperaattorit

Bigbox.fi verkkokauppa Rekuperaattorit jota myy yksi suosituimmista valmistajista - BLAUBERG, ZEHNDER, Mitsubishi, Recom, .... Rekuperaattorit hinta(t) alkaen 29,99 €. Bigbox.fi:ssä on yli 49 eri malleja. Vasemmalla olevien suodattimien avulla voit helposti muuttaa haluamiesi tuotteiden parametreja löytääksesi itsellesi parhaiten sopivan tuotteen. Toimitamme oikean, tähän kategoriaan kuuluvan tuotteen tuotteessa ilmoitetussa määräajassa.

UKK

Toimitusaika on yleensä 1-3 työpäivää. Tarkemmat aikataulut saat kohdekohtaisesti.

Mitä minun on tiedettävä, kun valitsen talteenottolaitetta vuonna 2024?

Kodin ilmanvaihto on paljon haastavampaa kuin miltä se saattaa ensi näkemältä vaikuttaa. Raikkaan ilman puute ja riittämätön happipitoisuus ovat vain osa ongelmaa. Sisäilma on yleensä 2-5 kertaa saastuneempaa kuin ulkoilma. Tämän seurauksena monet ihmiset viettävät jopa 90 prosenttia ajastaan ympäristössä, joka on heille haitallinen. Ympärillämme on jatkuvasti suuria pitoisuuksia viruksia, bakteereja, vaarallisia orgaanisia johdannaisia, kuten formaldehydiä, hienoa ja karkeaa pölyä, siitepölyä, itiöitä ja pölypunkkien ulosteita. Jopa täysin terve ihminen voi huonosti huonosti ilmastoidussa ympäristössä, puhumattakaan hengityselinsairauksista ja allergioista kärsivistä. Lisäksi kosteus kerääntyy huonetilaan, jossa ei ole asianmukaista ilmanvaihtoa, mikä luo edellytykset homeelle ja homeelle. Tämä ongelma on erityisen akuutti uudisrakennetuissa taloissa.

Miksi luonnollinen ilmanvaihto ei ole täydellinen?

Luonnollinen ilmanvaihto on yksinkertaisin ja halvin sisäilmanvaihtoratkaisu, jonka ihmiskunta on tuntenut ammoisista ajoista lähtien. Sillä on kuitenkin useita haittoja. Luonnollista ilmanvaihtoa ei voi hallita, ja se on täysin riippuvainen sääolosuhteista.

Ilmanvaihto toimii parhaiten, kun ulkoilman lämpötila on alle 12 °C. Ulko- ja sisäilman suuri paine-ero takaa tällöin painovoimaperiaatteeseen perustuvan luonnollisen ilmankierron.

Liettua sijaitsee lauhkealla ilmastovyöhykkeellä, jossa on suuria lämpötilan vaihteluita. Tämä tarkoittaa, että kylmänä vuodenaikana joudumme luopumaan luonnollisen ilmanvaihdon eduista siihen liittyvän lämpöhäviön vuoksi, kun taas kuumina kesäkuukausina kodissa ei tapahdu käytännössä lainkaan ilmanvaihtoa.

Varmistaaksemme edes hieman paremman luonnollisen ilmanvaihdon, meidän on turvauduttava hyväksi havaittuun menetelmään, jossa ikkunat avataan auki tai tiivistetään. Tämä lisää kuitenkin merkittävästi lämmityslaskuja talvella, hyönteistuhoja kesällä ja pölyä ja likaa kulkeutuu huoneeseen ympäri vuoden. Lisäksi kolmen tunnin tuuletuksen vaikutus avoimilla ikkunoilla häviää jo puolen tunnin kuluttua. Hiilidioksidi, epäpuhtaudet ja ylimääräinen kosteus voidaan poistaa huoneesta tehokkaasti vain jatkuvalla ilmanvaihdolla.

Koneellisella ilmanvaihtojärjestelmällä, jossa on rekuperaattori, voidaan ratkaista nämä ongelmat. Se varmistaa riittävän ilmanvaihdon, auttaa ylläpitämään optimaalista kosteustasoa, estää epäpuhtauksia pääsemästä huoneeseen ja estää lämpöhäviöitä. Tässä katsauksessa kerromme, miten rekuperaattorit toimivat, ja autamme sinua valitsemaan oikean rekuperointijärjestelmän.

Miten rekuperaattori toimii?

Toisin kuin luonnollinen painovoimainen ilmanvaihto, rekuperaattori säätää ilmankiertoa ja vähentää lämmityshäviöitä talvella. Huoneesta poistettava ja huoneeseen syötettävä ilma virtaa lämmönvaihtimen läpi sekoittumatta keskenään. Ulkopuolelta tuleva ilma lämmitetään poistoilmalla. Lämmitetty ilma tulee huoneeseen ilman ylimääräisiä energiakustannuksia. Tämän seurauksena lämmityskustannukset ovat jopa 20 prosenttia alhaisemmat talossa, jossa on rekuperaattori, verrattuna luonnollisesti tuuletettuun huoneeseen.

Mistä lämmön talteenottolaite koostuu?

Rekuperaattori kohtaa samanaikaisesti kaksi ristiriitaista haastetta. Sen on tuotava huoneeseen raitista ilmaa ja säilytettävä samalla vakaa lämpötila ja kosteustaso. Monivaiheinen rakenne auttaa saavuttamaan tämän.

Tuulettimet

Useimmissa rekuperaattoreissa on kaksi sähkötuuletinta. Toinen puhallin imee ilmaa ulkoa ja työntää sitä huoneeseen rekuperaattorin mekanismin kautta, kun taas toinen puhallin imee samanaikaisesti huoneessa jo olemassa olleen ilman ulos ja poistaa sen ulos. Sähkömoottorin laatu takaa, että rekuperaattori toimii hiljaisesti, tasaisesti ja tehokkaasti, ja se kertoo paljon järjestelmän laadusta.

Lämmönvaihdin

Lämmönvaihtimen avulla sisäilman lämpö voidaan siirtää ulkoa tulevaan kylmään ilmaan. Se on tehokkaimmillaan, kun ulkolämpötila on yli 0 °C. Kun lämpömittari laskee alle -15 °C:n, lämpöhäviötä ei voida enää täysin estää, mutta rekuperaattori estää tällöin kylmän ilman virtausten muodostumisen ja veden tiivistymisen. Karuissa ympäristöissä rekuperaattoria voidaan avustaa ulkoilman lisäyksillä, kuten sähköisillä markiiseilla, vesipattereilla tai jopa maanalaisilla kanavajärjestelmillä.

Ilmansuodattimet

Rekuperaattoreissa on tulo- ja poistoilmakanaviin asennetut suodattimet, jotka puhdistavat huoneeseen tulevan ja sieltä lähtevän ilman. Suodattimet jaetaan luokkiin pidätettyjen hiukkasten koon mukaan. Ne voidaan myös puhdistaa ja vaihtaa. Korkealuokkaiset suodattimet vaihdetaan yleensä, koska puhdistus ei mahdollista niiden täydellistä palautumista alkuperäiselle tehotasolleen. Suodattimien kustannukset muodostavat merkittävän osan rekuperaattorin käyttökustannuksista.

Kotelo

Tämä rekuperointijärjestelmän osa yhdistää ilmakanavat, suodattimet ja lämmönvaihtimen. Tällä näennäisesti merkityksettömältä vaikuttavalla laitteella on erittäin tärkeä rooli rekuperaattorin toiminnassa. Sen on varmistettava laitteen hiljainen toiminta ja lämpöeristys. Siksi laadukkaan kotelon on oltava monikerroksinen, ja sen ontelot on täytettävä laadukkailla eristysmateriaaleilla. Valmistajat tarjoavat erikokoisia, -koostumuksisia ja -tyyppisiä koteloita, jotka olisi valittava yksilöllisten tarpeiden mukaan. P-, H- ja V-koteloita käytetään lattialle asennettaviin, vaaka- ja pystysuoriin koteloihin.

Ohitusventtiili

Ohittaa lämmönvaihtimen, jotta ulkoilma pääsee suoraan huoneeseen ja sisäilma poistuu ulos. Tätä ohitusjärjestelmää käytetään pääasiassa kesällä, kun ulkolämpötila vastaa sisälämpötilaa ja saavuttaa 21-22 °C:n lämpötilan. On erittäin tärkeää, että tämä toiminto toimii automaattisesti, koska sitä ei ole kätevää tehdä manuaalisesti vaihtelevassa ilmastossa.

Lisävarusteet

Elvytysjärjestelmässä voi olla lisäosia. Se voidaan varustaa ilman esilämmityselementeillä, lämpötila-, kosteus- tai CO₂-antureilla tarpeen mukaan. Joissakin malleissa ne ovat jo valmiiksi mukana, mutta usein valmistaja jättää mahdollisuuden lisätä tarvittavat lisävarusteet peruspakettiin.

Ohjaus

Recuperatorin ohjauspaneelin avulla voit hallita järjestelmän prosesseja. Puhaltimien nopeutta voidaan säätää ja tulo- ja poistoilmavirrat voidaan synkronoida. Jos haluat hyödyntää rekuperointijärjestelmän lisäantureita, esilämmitystä ja automaattisia toimintoja, tarvitset älykkään, tehokkaan ja kalliimman ohjauspaneelin.

Erilaisia rekuperaattoreita

Valmistajat tarjoavat levylämmönvaihtimilla ja pyörivillä lämmönvaihtimilla varustettuja rekuperaattoreita. Kerromme tässä, mikä tekee niistä erityisiä?

Levyrekuperaattorit

Nämä ovat suosituimpia rekuperaattoreita niiden edullisen hinnan ja yksinkertaisen rakenteen vuoksi. Ne tuottavat puhdasta sisäilmaa ja palauttavat jopa 75 % lämmöstä. Halvimmissa malleissa on levylämmönsiirtimet, jotka yleensä kuivattavat sisäilmaa. Siksi ne vaativat kondenssiveden poistoa, jotta kertynyt ylimääräinen kosteus saadaan hallintaan. Ongelma voidaan ratkaista valitsemalla levylämmönvaihdin, jossa on entalpia-kalvo. Se ei kuivata ilmaa, auttaa pitämään kosteuden tasaisena eikä vaadi ylimääräistä kondenssiveden poistoa. Pysyvät lämmönsiirtimet ovat kalliimpia kuin muoviset lämmönsiirtimet, ovat useita prosentteja tehottomampia ja kuluvat käytön aikana.

Pyörivät rekuperaattorit

Tämä on optimaalinen ratkaisu ilmastovyöhykkeellämme, jossa koko ja maksimaalinen energiansäästö ovat tärkeitä. Tämäntyyppinen rekuperaattori ottaa talteen jopa 85 % lämmöstä, ja se on lyhyempi kuin levyrekuperaattori. Pyörivä rakenne ei jäädy kylmällä säällä, ei kuivata ilmaa, ei vaadi kondenssiveden poistoa eikä poistoilman lisälämmitystä. Pyörivässä talteenottomekanismissa on kuitenkin kuluvia liikkuvia osia (laakeri, moottorin harjat, hihnaveto), joiden ylläpito maksaa ylimääräistä.

Rekuperaattori huoneistoon tai yksittäisiin huoneisiin

Tavalliset lämmöntalteenottojärjestelmät vievät paljon tilaa, eivätkä ne sovellu asuntoihin ja pieniin huoneisiin. Tällaisissa tapauksissa ulkoseinään porattuun tuuletusreikään voidaan asentaa minirecuperator. Tällainen yksikkö vie vähän tilaa eikä vaikuta rakennuksen ulkonäköön. Pienoisvalmistajaa valittaessa on erityisen tärkeää ottaa huomioon sen huoneen koko, johon se on suunniteltu, melutaso ja sähkönkulutus.