Tietoa
Tuoteluettelo

E-kirjan lukulaitteet

Kuinka valita e-kirjan lukulaite?

Muutama vuosi sitten monet ajattelivat, että internet-viihde syrjäyttää kirjan lukemisen. Kuitenkin kävi ilmi, että kirjat eivät ole antamassa periksi, ja suuri osa tästä menestyksestä johtuu e-kirjan lukulaitteista – kannettavista laitteista, jotka on suunniteltu sähköisten kirjojen lukemiseen.

E-kirjan lukulaite on erittäin kätevä ratkaisu, koska nämä laitteet ovat kompakteja ja aina käden ulottuvilla. E-kirjan lukulaitteeseen voi tallentaa kerralla jopa tuhat eri kirjaa, ja erityinen "E Ink" -näyttö muistuttaa hyvin paljon tavallista paperia. Mistä aloittaa tutustuminen näihin laitteisiin? Minkä lukulaitteen valita monista eri vaihtoehdoista?

Kenelle e-kirjan lukulaite on tarkoitettu?

E-kirjan lukulaitetta voi käyttää kuka tahansa, iästä riippumatta. Tämä laite sopii niille, jotka lukevat paljon ja usein, sekä niille, jotka lukevat kirjoja vain satunnaisesti. E-kirjan lukulaite on hyödyllinen yliopistossa, matkustettaessa, työssä ja koulussa.

E-kirjan lukulaitteet ovat niin intuitiivisia, että niiden käyttöön ei tarvita erityisiä taitoja. Jopa vanhemmat ihmiset oppivat laitteen käytön muutamassa minuutissa. Ja hyödyt ovat moninaiset. Kuvittele, että voit milloin tahansa avata minkä tahansa kiinnostavan kirjan. Sinun ei tarvitse mennä kirjakauppaan tai kirjastoon.

E-kirjan lukulaitteen näyttö – koko, tarkkuus, tyyppi

Minkä e-kirjan lukulaitteen valita? Mihin kiinnittää huomiota? Useimmat meistä katsovat ensin näytön kokoa. Suurin osa markkinoilla olevista e-kirjan lukulaitteista on varustettu kompaktilla 6 tuuman näytöllä. Jos kuitenkin aiot lukea sarjakuvia tai teknistä kirjallisuutta tai PDF-tiedostoja, on parempi valita suurempi näyttö, esimerkiksi 7 tai 8 tuumaa. 10 tuuman näytöllä varustettua e-kirjan lukulaitetta arvostavat vanhemmat ihmiset. Älä kuitenkaan unohda, että näin suuri näyttö sopii paremmin kotikäyttöön.

Mikä on "E Ink" -näyttö?

E-kirjan lukulaitteet käyttävät elektronisen paperin tekniikkaa, jota kutsutaan "E Inkiksi". Tämän tekniikan tärkeimmät edut ovat seuraavat:

  • Sivut näyttävät perinteiseltä paperilta

  • Vähemmän silmien rasitusta verrattuna LCD-näyttöihin

  • Mahdollisuus lukea jopa kirkkaassa auringonvalossa

  • Alhainen virrankulutus

  • Laaja katselukulma

Värilliset e-kirjan lukulaitteet

Useimmissa e-kirjan lukulaitteissa on mustavalkoinen näyttö. Markkinoilla on kuitenkin malleja, jotka käyttävät "E Ink Color" -tekniikkaa (esim. "Kaleido") ja voivat näyttää koko väriskaalan. Tällainen e-kirjan lukulaite kannattaa valita, jos luet päivittäin paljon sarjakuvia tai aikakauslehtiä. Värillinen e-kirjan lukulaite on myös hyödyllinen, jos käytät laitetta oppikirjojen tai teknisen kirjallisuuden värikuvien ja kaavioiden katseluun. On kuitenkin muistettava, että värinäytöt ovat kalliimpia ja niissä on pienempi kontrasti kuin mustavalkoisissa malleissa, joten teksti näkyy niissä hieman heikommin.

Onko näytön tarkkuudella merkitystä?

Näytön tarkkuudesta puhuttaessa nykyinen standardi on 1448 x 1072 pikseliä. Vanhemmissa ja halvemmissa e-kirjan lukulaitteissa tarkkuus voi olla alhaisempi, esimerkiksi 1024 x 758 tai 800 x 600 pikseliä. Korkeampi tarkkuus tarjoaa paremman yksityiskohtien näkyvyyden ja terävämmät kirjaimet, mikä vaikuttaa lukumukavuuteen.

Minkälainen valaistus valita?

Useimmissa e-kirjan lukulaitteissa käytetään tekniikoita, jotka mahdollistavat lukemisen pimeässä ilman ulkoista valonlähdettä. Käyttäjä voi säätää näytön kirkkautta valaistusolosuhteiden mukaan, ja kalliimmissa e-kirjan lukulaitteissa voidaan säätää myös valon värilämpötilaa. Parhaissa e-kirjan lukulaitteissa on erityiset valoanturit, jotka säätävät automaattisesti näytön reunoille asennettujen ledien tehoa valaistusolosuhteiden mukaan.

Lukulaite kosketusnäytöllä vai painikkeilla?

E-kirjan lukulaitteet, kuten tabletit, on varustettu kosketusnäytöillä. Tällainen ratkaisu mahdollistaa nopean ja intuitiivisen navigoinnin, esimerkiksi tiettyjen kirjojen valinnan virtuaalisesta kirjastosta, niiden avaamisen ja sivujen selaamisen. Kalliimmissa lukulaitteissa on erityisiä kyniä, joilla voi piirtää, merkitä tekstiosia ja kirjoittaa suoraan kosketusnäytölle.

E-kirjaformaatit

Kolme pääasiallista e-kirjaformaattia ovat ePUB, MOBI ja PDF. Mitä tehdä, jos haluamme avata muita tiedostomuotoja, kuten TXT, DOC, DOCX, HTML tai RTF? Tällöin kannattaa tarkistaa, voiko valittu e-kirjan lukulaitteen malli lukea ne. Pahimmassa tapauksessa sinun on muunnettava asiakirjat yhdestä muodosta toiseen ennen niiden siirtämistä lukulaitteeseen. Tämä on kuitenkin erittäin helppo tehdä.

Mitä yhteyttä tarvitaan?

Jotta voit ladata tiedostoja suoraan e-kirjan lukulaitteeseen, synkronoida lukulaitteen muiden laitteiden kanssa tai päivittää ohjelmiston nopeasti, laitteessa on oltava langaton yhteys. Jopa jos kiinnostuksen kohteena on halvempi e-kirjan lukulaite, varmista, että laite tukee Wi-Fiä ja Bluetoothia.

Sisäinen muisti – tarvitaanko microSD-korttia?

Kuinka paljon sisäistä muistia lukulaitteessa on oltava? Tällä hetkellä standardi on 8, 16 GB, ja korkealuokkaisissa laitteissa voi olla 32 GB tilaa tietojen tallentamiseen. Päivittäisessä käytössä tällainen määrä sisäistä muistia riittää täysin, mutta jos aiot lukea suuria PDF-tiedostoja, tarkastella graafisia projekteja tai sarjakuvia, saatat tarvita microSD-kortin. Ennen muistikortin ostamista varmista, että lukulaitteessa on siihen sopiva paikka.

Lisäominaisuudet e-kirjan lukulaitteessa

Valittaessa, minkä e-kirjan lukulaitteen ostaa, kannattaa kiinnittää huomiota näiden laitteiden lisäominaisuuksiin, jotka parantavat huomattavasti lukumukavuutta. Mainitun "E Ink" -tekniikan ja näytön valaistuksen lisäksi e-kirjan lukulaitteet voivat tarjota seuraavia ominaisuuksia:

  • Sisällön automaattinen sovitus ja kuvan automaattinen kääntäminen

  • Ilmaiset mobiilipelit, kuten kortit tai shakki

  • Pääsy käännöstoimintoon

  • Tekstin muuntaminen puheeksi eli minkä tahansa tekstin lukeminen ääneen

  • Mahdollisuus synkronoida pilvipalvelun kanssa

  • Integroitu kaiutin, jotta voidaan käyttää äänikirjoja

  • Vedenkestävyys

Parhaat tarvikkeet e-kirjoille

Lopuksi on syytä mainita muutama lisävaruste, jotka kannattaa hankkia e-kirjan lukulaitetta valittaessa:

  • Lukulaitteen kotelo/kansi – erityisesti suunniteltu kotelo ei vain suojaa näyttöä satunnaisilta vaurioilta, vaan tarjoaa myös monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Kansi voi automaattisesti laittaa lukulaitteen lepotilaan/sammuttaa sen kannen sulkemisen/avaamisen yhteydessä. Lukulaitteen kansi voi myös sisältää sisäänrakennetun akun, joka lataa lukulaitteen akkua ja pidentää huomattavasti käyttöaikaa yhdellä latauksella.

  • Laturit – laturi lukulaitteelle on erittäin harvoin tarpeen. Siksi valmistajat lisäävät usein pakkaukseen vain micro USB/USB-C -kaapelin, jolla lukulaitteen voi ladata suoraan tietokoneen USB-portista. Voit käyttää myös tavallista älypuhelimen laturia.

  • Ulkoiset akut (varavirtalähteet) – jos lukulaite tyhjenee matkalla, se ei tarkoita lukemisen loppua. Ulkoinen akku lataa sen nopeasti.

  • Lukulaitteen teline ja jalusta

  • Näytön puhdistuspaketti