Tietoa
Tuoteluettelo

TV-opas : Parhaat televisiot senioreille

Ikääntyneet ihmiset viettävät melko paljon aikaa television ääressä - tutkimusten mukaan se on yksi suosituimmista vanhusten aktiviteeteista.

Kun iäkäs henkilö päättää ostaa uuden television tai kun lapset päättävät lahjoittaa sellaisen vanhemmilleen tai isovanhemmilleen, pitäisi miettiä, mikä televisio parhaiten täyttäisi iäkkään ihmisen tarpeet.

Tässä oppaassa käsittelemme seuraavia aiheita:

  • Miten valita televisio seniorille?
  • Vaatimukset näytön koolle, resoluutiolle ja teknologialle
  • Vaatimukset äänelle
  • Vaatimukset TV-valikolle
  • Vaatimukset kaukosäätimelle

Minkä televisiot suosittelemme?

  • Koon mukaan: 40’’ - 65’’
  • Teknologian mukaan (LCD, LED, OLED, QLED jne.)

Miten valita televisio seniorille?

Päävaatimukset televisiolle, joka on tarkoitettu senioreille, ovat neljä:

  1. Suurempi näyttö;
  2. Hyvä ääni;
  3. Mahdollisimman yksinkertainen televisiomenu;
  4. Yksinkertainen kaukosäädin

Ekrano dydis yra bene pagrindinis reikalavimas pagyvenusiems žmonėms. Daug vyresnio amžiaus žmonių turi tam tikrų regėjimo problemų, o šioje situacijoje didesnis ekranas gali būtų naudingas. Priklausomai nuo patalpos 

Näytön koko on erittäin tärkeä vaatimus ikääntyneille ihmisille. Monilla vanhuksilla on tiettyjä näköongelmia, ja tällaisissa tilanteissa suurempi näyttö voi olla hyödyllinen. Riippuen huoneen koosta ja siitä, kuinka kaukaa televisiota katsotaan - suosittelemme 40-65 tuuman televisioita.

40 tuuman televisio on noin metrin halkaisijaltaan, kun taas 65 tuuman televisio on 1,6 metrin halkaisijaltaan. Tällaisen kokoista televisiota voi mukavasti katsoa tavallisen kokoisissa kerrostalojen olohuoneissa, joissa etäisyys televisioon on yleensä 3-5 metriä.

Emme suosittele pienempiä televisioita, koska ne voivat olla vaikeampia nähdä, varsinkin jos seniori unohtaa lasit tai ei halua käyttää niitä. Mutta jos katseluetäisyys olisi hyvin pieni, eli jos vanhus katsoo televisiota istuen hyvin lähellä - tällaisessa tilanteessa voi harkita pienemmän kokoisen television hankintaa.


Markkinoilla on seuraavat TV-resoluutio-standardit:

  • 1280×720 – HD Ready
  • 1920×1080 – Full HD
  • 3840×2160 – 4K UHD
  • 7680×4320 – 8K UHD

Voit kuvitella ne yksittäisinä pikseleinä, jotka muodostavat television näytön - mitä enemmän niitä on, sitä terävämpi kuva on.

Koska vanhempien ihmisten näkö on usein heikentynyt erilaisten näköongelmien vuoksi, suosittelemme valitsemaan joko Full HD:n tai 4K:n resoluution television. Näistä kahdesta vaihtoehdosta 4K-television kuva näyttää terävämmältä, koska 4K-televisiossa on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin Full HD -näytössä.


Vanhempien vaatimukset TV-teknologialle (OLED ja QLED)

Uudemman teknologian televisiot ovat kalliimpia ja niillä on tiettyjä erilaisia ominaisuuksia.

Yleensä, jos valitset samankokoisen ja resoluution OLED- ja QLED-televisioiden välillä, niiden näyttämä kuva on lähes identtinen. Tärkein ero, joka on mainitsemisen arvoinen, on se, että OLED-televisiossa kuva muodostuu erillisistä pienistä valodiodista, ja jokainen niistä voi sammua, mikä luo erittäin kirkkaan kuvan. OLED-televisiota suositellaan sijoitettavan himmeään tai pimeään tilaan (kuten elokuvateatterissa), jolloin voidaan saavuttaa mahdollisimman laadukas kuva.

QLED-televisiot valaistaan taustasta kuvan näyttämiseksi, ja niiden avulla voidaan saavuttaa suurempi näytön kirkkaus, mikä on hyödyllistä, jos televisio on valoisassa tai aurinkoisessa huoneessa - valoisassa huoneessa QLED-televisio on parempi vaihtoehto.

Joten huoneen valaistus on otettava huomioon, mutta jos tarkastellaan asiaa vanhemman ihmisen näkökulmasta - erittäin kirkas näyttö voi rasittaa silmiä, joten näytön kirkkaus on säädetävä kunkin ihmisen tarpeiden mukaan.


Vanhempien vaatimukset TV-äänelle

Ikääntyneet saattavat valittaa erilaisista kuulon ongelmista, joten on tärkeää, että televisio on tarpeeksi äänekäs.

Televisioissa on sisäänrakennetut kaiuttimet, ja niiden äänenvoimakkuus saattaa riittää. Jos ääni on liian hiljainen, ratkaisu on kytkeä äänijärjestelmä (soundbar) tai käyttää kuulokkeita.

Äänijärjestelmiä (soundbareja) ei tarvitse kuvitella vain erityisen elokuvateatterin äänen luomiseen tarkoitetuiksi ja erittäin kalliiksi järjestelmiksi - ne maksavat alkaen 99 euroa ja voivat yleensä ratkaista liian hiljaisen television ongelman.

Kuulokkeet ovat toinen vaihtoehto - ne ovat langattomia, ladattavia, niiden käytöstä on kaksi etua - ne auttavat vanhempia kuulemaan ja vähentämään ulkoista melua, ja ne varmistavat, että huone on hiljainen eikä häiritse muita ihmisiä. On kuitenkin varmistettava, että vanhempi hyväksyy tämän idean ja haluaa kokeilla sitä.


Senjorų reikalavimai TV meniu

Televizoriaus meniu turėtų būti kuo paprastesnis, įjungus televizorių jis turėtų būti aiškus, jame lengva naršyti. Gerai būtų, kad pagrindinės funkcijos būtų pačiame priekyje, o meniu punktai - dideli ir lengvai suprantami.

Televisiovalikon pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen, televisio pitäisi olla selkeä käynnistettäessä ja siinä pitäisi olla helppo navigoida. Olisi hyvä, että päätoiminnot olisivat etusivulla, ja valikkokohteet olisivat suuret ja helposti ymmärrettävät.

Ikääntyneet, jotka eivät ole kovin teknisesti taitavia eivätkä käytä Google Home- tai Alexa-äänikomentoja, ohjaavat televisiota kaukosäätimellä. Kuitenkin standardit televisioiden mukana tulevat kaukosäätimet eivät ole sopeutuneet vanhuksille - niissä on paljon nappeja (jotta voidaan nopeasti päästä moniin tv-toimintoihin), ja ne napit ovat usein pieniä ja lähellä toisiaan.

Nämä standardikaukosäätimet usein vaikeuttavat tv:n käyttöä, koska ikääntyneen on vaikea muistaa, mitä jokainen nappi tekee. Sormien jäykkyyden, usein myös nivelsairauksien vuoksi, on vaikea osua tarkasti pieneen nappiin. Lisäksi vahingossa viereisen napin painaminen voi olla vaikea ymmärtää, mitä televisiossa on muuttunut ja miten palata takaisin tai palauttaa vanhat asetukset.

Kotona kätevä kaukosäätimen parannus on teipata kaukosäädin ja jättää vain muutama nappi painettavaksi, jotta vanhempia ihmisiä ei sekoiteta.

Lisäksi valmistetaan erityisiä vanhuksille tarkoitettuja tv-kaukosäätimiä, joissa on vain muutama nappi ja helppo käyttö - äänen nostaminen / laskeminen, kanavien vaihtaminen, päälle / pois päältä kytkeminen ja valikon kutsuminen. Tällainen yksinkertainen kaukosäädin helpottaa televisio-ohjausta vanhuksille.


Pitäisikö vanhuksen ostaa älytelevisio (Smart TV)?

Se riippuu vanhemman ihmisen kyvyistä. Älytelevisio tarjoaa useita hyödyllisiä ominaisuuksia - internet-yhteyden, laajemman internet-sisällön valinnan, suuren sovellusvalinnan jne. Kuitenkaan ikääntyneet eivät välttämättä käytä näitä ominaisuuksia, ja ne saattavat häiritä heitä käyttämästä televisiota, koska sinun on oltava melko teknisesti taitava ja joskus osattava englannin kieli.

Siksi olisi harkittava, haluaako ja pystyykö vanhempi hyödyntämään älyominaisuuksia vai onko hän tottunut katsomaan tavallisia suosikkiohjelmiaan ja hänelle paras valinta on yksinkertaisempi televisio."


Seuraa BIGBOX.FI kampanjoita ja uutisia sosiaalisessa mediassa:

Facebook: Bigbox | YouTube: Bigbox | Instagram: Bigbox | LinkedIn: Bigbox Bigbox arvostelut |