Tietoa
Tuoteluettelo

Miten valita auton istuin

Auton turvaistuin on erittäin tärkeä hankinta valmistauduttaessa vanhemmuuteen. Koska liikennesäännöissä todetaan, että alle 135 cm pitkät lapset on kuljetettava auton turvaistuimessa, et voi välttää tätä hankintaa. Tämä opas auttaa sinua valitsemaan parhaan mahdollisen auton turvaistuimen tarpeidesi mukaan.

Huomioi lapsen paino valitessasi Ensimmäinen askel turvaistuinta valittaessa tulisi olla oikean ryhmän valinta. Auton turvaistuimet jaetaan ryhmiin lapsen iän, painon ja pituuden perusteella (tärkeää, että lapsen pää nojaa istuimen selkänojaan eikä jää ulos).

Ryhmä 0. Nämä kantokassin kaltaiset turvaistuimet sopivat vastasyntyneille ja alle 10 kg painaville vauvoille (noin 9-10 kk ikäisille). Istuma-asento: kasvot menosuuntaan. Niissä käytetään turvaistuimen turvavöitä.

Ryhmä 0+. Nämä kantokassin kaltaiset turvaistuimet sopivat vauvoille, joiden paino on 2-3 kg - 13 kg (syntymästä 12-15 kk ikään). Niissä käytetään turvaistuimen turvavöitä. Istuma-asento: kasvot menosuuntaan.

Ryhmä I. Tämä ryhmä sisältää turvaistuimet lapsille, joiden paino on 9-18 kg (noin 8 kk - 4 vuotta). Näissä turvaistuimissa käytetään turvaistuimen turvavöitä, ja istuma-asento on kasvot menosuuntaan.

Ryhmä II. Turvaistuimet lapsille, joiden paino on 15-25 kg (3-7 v). Niissä käytetään turvaistuimen vyötä tai auton turvavyötä. Istuma-asento voi olla kasvot menosuuntaan tai menosuuntaan.

Ryhmä III. Turvaistuimet ja korokkeet lapsille, joiden paino on 22-36 kg (6-12 v). Niissä käytetään turvaistuimen vyötä tai auton turvavyötä, ja istuma-asento on menosuuntaan.

Valitse mukavin kiinnitystapa Turvaistuimia voidaan kiinnittää useilla eri tavoilla. Suosituimmat niistä ovat auton turvavyön käyttö tai Isofix-järjestelmä.

Turvavyön kiinnitys. Tämä on yksinkertaisin ja edullisin vaihtoehto. Kaikki ryhmät kuuluvat auton turvaistuimet voidaan kiinnittää turvavyöllä.

Turvavyön kiinnityksessä irrotettu auton turvavyö on työnnettävä erityisiin kiinnityskohtiin istuimessa ja kiristettävä niin kuin kiinnitettäessä turvavyötä. Jos turvaistuin kiinnitetään menoajosuuntaan, turvavyöt on työnnettävä sinisten kiinnikkeiden läpi, ja jos se kiinnitetään vasten ajosuuntaa, punaisten kiinnikkeiden läpi. Koska kaikki turvaistuimet ovat erilaisia, kiinnitysohjeissa on noudatettava ohjeita. Ole tarkkana - älä jätä kiinnikettä väliin, turvavyöt eivät saa olla kiertyneitä, ne on kiristettävä kunnolla.

Isofix-järjestelmän kiinnitys. Isofix-järjestelmässä on autotehtaalla asennettuja kiinnityspisteitä, joihin turvaistuin tai sen tukijalka kiinnitetään erityisten koukkujen avulla. Nämä kiinnityspisteet sijaitsevat yleensä auton istuimen ja selkänojan välissä tai istuimien selkänojissa, lattialla tai rungoissa. Isofix-järjestelmällä voidaan kiinnittää ryhmien 0, 0+ ja I turvaistuimet.

Muut kiinnitysmenetelmät. On myös muita kiinnitysmenetelmiä, kuten Latch- ja SuperLatch-järjestelmät. Ne eroavat Isofix-järjestelmästä vyön tyypin suhteen. Ne ovat erittäin suosittuja Yhdysvalloissa, mutta niitä ei juurikaan käytetä Euroopassa.

Ryhmän 0+ turvaistuimia voidaan kiinnittää vielä yhdellä suositulla tavalla - asettamalla ne telineelle. Erityinen alusta kiinnitetään autoon joko Isofix-kiinnityksen tai turvavöiden avulla, ja turvaistuin-neuvoskoti kiinnitetään matkojen aikana alustalle.

Turvallisuuden näkökulmasta Isofix-kiinnitysjärjestelmä saa eniten kiitosta, mutta siinä on yksi haittapuoli - tätä järjestelmää voi käyttää vain turvaistuimissa, jotka on tarkoitettu alle 18 kg painaville vauvoille.

Lisävinkkejä turvaistuinta valittaessa Auton turvaistuin on oltava oikean kokoinen lapselle pituuden, painon ja iän mukaan. Kuitenkin valitessaan kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin tekijöihin.

ECE44-04-sertifikaatti. Kaikkien Euroopan unionin maissa myytävien turvaistuinten on täytettävä ECE44-04-sertifikaatti. Istuimessa oleva oranssi merkintä osoittaa, että se täyttää EU:n turvavaatimukset.

Turvaistuimen päällisen materiaali. Kun valitset auton turvaistuinta, kiinnitä huomiota istuimen päällisen materiaaliin. Olisi hyvä tietää päällisen materiaalin koostumus, onko se irrotettava ja pestävä. Olisi hyödyllistä hankkia erityinen suojus, joka suojaa istuinta kulumiselta, ja se on helppo pestä. Kiinnitä huomiota siihen, onko suojus ilmavasti läpäisevä, jolloin se on mukavampi vauvan iholle ja vähentää vauvan hikoilua kuumina päivinä. Yleensä vanhemmat valitsevat luonnonkuidut, mutta jos vauvallasi on allergioita, lääkärit suosittelevat synteettisen kuidun valitsemista.

Käytetty turvaistuin. Käytettyjä auton turvaistuimia voidaan käyttää, mutta ennen hankkimista sinun on varmistettava, ettei niitä ole käytetty onnettomuudessa. Onnettomuuden jälkeen turvaistuin ei enää ole turvallinen eikä sitä saa käyttää. Jos kuitenkin päätät ostaa käytetyn turvaistuimen, sen tulisi olla luotettavalta, tunnetulta myyjältä, muuten et voi olla varma siitä, onko istuin edelleen turvallinen ja suojaa vauvaasi mahdollisen onnettomuuden aikana.

"Kasvava" turvaistuin. Ostaessasi kiinnitä huomiota turvaistuimen malliin ja ryhmään, arvioi kuinka monta vuotta voit käyttää sitä. Monet nykyaikaiset turvaistuimet "kasvavat", mikä tarkoittaa, että ne sopivat useille ikä- ja painoryhmille poistamalla tai lisäämällä erilaisia osia, pidentämällä sitä jne.

Turvaistuimen käyttöikä. Jokaisen auton turvaistuimen mukana on ilmoitettu sen käyttöikä. Voit löytää sen turvaistuimeen kiinnitetystä tarrasta tai käyttöohjeesta. Yleensä turvaistuinta voi käyttää 6–10 vuotta valmistuspäivästä lukien, mutta tarkka aika riippuu valmistajan suosituksista.

Kutsuvamme tutustumaan BIGBOXin turvaistuinten valikoimaan ja toivotamme turvallisia matkoja pienten kanssa!


Seuraa BIGBOX.FI kampanjoita ja uutisia sosiaalisessa mediassa:

Facebook: Bigbox | YouTube: Bigbox | Instagram: Bigbox | LinkedIn: Bigbox Bigbox arvostelut |