Tietoa
Tuoteluettelo

Älykellot ja aktiivisuusrannekkeet

Bigbox.fi verkkokauppa Älykellot ja aktiivisuusrannekkeet jota myy yksi suosituimmista valmistajista - Apple, Liu Jo, Huawei, Samsung, Xiaomi. Älykellot ja aktiivisuusrannekkeet hinta(t) alkaen 17,80 €. Bigbox.fi:ssä on yli 751 eri malleja. Vasemmalla olevien suodattimien avulla voit helposti muuttaa haluamiesi tuotteiden parametreja löytääksesi itsellesi parhaiten sopivan tuotteen. Toimitamme oikean, tähän kategoriaan kuuluvan tuotteen tuotteessa ilmoitetussa määräajassa.

Kuinka valita älykello?

Yksi nopeimmin kehittyvistä uusista teknologiasektoreista on niin sanotut puettavat laitteet. Nämä ovat erilaisia elektronisia laitteita, joita käytetään yleensä ranteessa. Suosituimpia näistä ovat tietenkin älykellot – modernit, älykkäät kellot, jotka korvaavat vähitellen puhelimemme. Klassisen osoittimen kellotaulun sijaan älykellossa on näyttö, joka imitoi sitä, ja tuntien ja minuuttien lisäksi se voi näyttää paljon muuta tietoa, kuten askelmäärän, päivän aktiivisuuden, poltetut kalorit tai sääennusteen.

Kun käyttäjä katsoo ranteeseensa, hän voi nähdä puhelimesta tulevat ilmoitukset (tekstiviestit, sähköpostien otsikot ja saapuvat puhelut), seurata urheilutoimintaansa, ohjata musiikkisoitinta, kameraa ja muita toimintoja.

Mitä hyvältä älykellolta vaaditaan?

Kun harkitset, minkä älykellon valitset, sinun tulee kiinnittää huomiota useisiin keskeisiin ominaisuuksiin, jotka takaavat, että laite palvelee sinua vuosia. Älykellon valinta voi olla haastavaa, pääasiassa siksi, että markkinoilla on paljon näitä laitteita. Avullamme vältät laitteet, jotka ovat täynnä tarpeettomia toimintoja tai joista puuttuu tärkeitä ominaisuuksia.

Ensimmäinen asia, johon sinun tulisi kiinnittää huomiota, on kellon laatu. Hyvän älykellon tulee olla vahva ja kestävä. On myös tärkeää, että se on vedenkestävä ja mekaanisten vaurioiden kestävä. Näytön on oltava naarmuuntumaton, ja rannekkeen on kestettävä kulutusta. Silikoniset ja kangasrannekkeet ovat kestäviä. Muista kuitenkin, että rannekkeen voi vaihtaa, mutta koteloa ei.

Seuraava asia, jota on harkittava, on toiminnallisuus. Tarkista, tarjoaako älykello kaikki tarvitsemasi toiminnot. Onko siinä sisäänrakennettu GPS? Voiko se seurata fyysistä aktiivisuutta? Voiko sen yhdistää muihin laitteisiin? Sopivatko älykellon koko ja paino sinulle?

Kolmas tärkeä asia on akun kesto. Hyvän älykellon tulee olla varustettu pitkäkestoisella akulla, jotta voit käyttää laitetta koko päivän ilman latausta.

Nämä ovat ilmeisiä ominaisuuksia, joihin kiinnitämme huomiota valitessamme älykelloa. Jäljelle jäävät muut tekijät, kuten käyttöjärjestelmä, näyttö, akku ja laturi.

Käyttöjärjestelmä älykellossa

Jos mietit, kuinka yhdistää älykello puhelimeesi, vastaus on tämä: kiinnitä huomiota käyttöjärjestelmään ja siihen, kuinka kello kommunikoi älypuhelimesi kanssa. Suosituimmat älykelloissa käytetyt käyttöjärjestelmät ovat seuraavat:

  • Wear OS (aiemmin Android Wear) – Android-käyttöjärjestelmällä varustetut älykellot käyttävät Wear OS -käyttöjärjestelmää, jonka on kehittänyt Google ja jota Samsung kehittää tällä hetkellä. Tämä on Androidin erityisversio, joka on suunniteltu älykelloille. Tämän järjestelmän tärkeimmät edut ovat integrointi Google Play -kauppaan, joka mahdollistaa laitteen toiminnallisuuden helpon laajentamisen, Google Assistant -tuki ja mahdollisuus suorittaa lähimaksuja Google Payn avulla. Wear OS toimii sekä Android- että iOS-laitteiden kanssa.

  • Watch OS – tarjoaa erittäin laajan toiminnallisuuden ja suuren valikoiman sovelluksia. Käytössä vain Apple Watch -kelloissa ja toimii vain iPhone-puhelimien kanssa, joten se on paras valinta juuri niille.

  • HarmonyOS – käyttöjärjestelmä, jota käytetään Huawei-älykelloissa ja joka tarjoaa laajan toiminnallisuuden ja hyvän akun keston.

  • Tizen – Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, jota aiemmin käytettiin Samsungin älykelloissa (nyt korvattu Wear OS:llä). Erittäin toiminnallinen ja hyvin optimoitu. Tizen-älykellot toimivat kaikkien älypuhelinten kanssa (vaikka iPhone ei tue kaikkia ominaisuuksia).

  • Valmistajien käyttöjärjestelmät – jotkut valmistajat valitsevat omat järjestelmäratkaisunsa. Tämä on yleensä ominaista urheilukelloille ja edullisemmille malleille. Kuitenkin aina alhainen hinta ei ole tällaisen valinnan syy, kuten Xiaomi- tai Garmin-tuotteet osoittavat, jotka käyttävät omia ratkaisujaan ja tarjoavat erittäin laajan toiminnallisuuden.

Millainen älykellon näyttö kannattaa valita?

Yksi tärkeimmistä älykellon elementeistä on sen näyttö. Se määrittää paitsi laitteen ulkonäön myös käyttömukavuuden ja akun keston. Suurin osa laitteista on varustettu kosketusnäytöllä.

Suosituimmat näyttötyypit:

  • LCD

  • OLED

  • AMOLED ja Super AMOLED

  • E-Ink

Kaikkein monipuolisin ratkaisu on LCD- ja OLED/AMOLED-näytöt. Ne ovat yleensä värillisiä näyttöjä – samoja, joita käytetään älypuhelimissa. Ne näyttävät hyvältä ranteessa ja tarjoavat korkean värien tarkkuuden, syvän kontrastin ja yksityiskohtaisen kuvanlaadun.

OLED-näyttöjä käytetään Apple Watchissa, kun taas Super AMOLED -näyttöjä käytetään Samsungin älykelloissa.

Toinen näyttötyyppi on E-Ink. Tämä on elektronisen paperin tekniikka, jota käytetään myös e-kirjojen lukulaitteissa. E-Inkin tärkeimmät edut ovat erinomainen näkyvyys auringonvalossa ja erittäin alhainen virrankulutus, mikä mahdollistaa pitkän käyttöajan yhdellä latauksella. Tämän ratkaisun haittapuolena on värisyvyys, joka on huomattavasti alhaisempi kuin OLED- ja LCD-kilpailijoilla. Joskus tällaiset näytöt voivat toistaa vain yhtä tai muutamaa väriä.

Minkä muotoisen kellotaulun kannattaa valita?

Näyttötyypin lisäksi sen muodolla on merkitystä. Älykellot jaetaan kolmeen kategoriaan:

  • Pyöreät älykellot – muistuttavat klassisia kelloja.

  • Suorakulmaiset älykellot – tarjoavat paremman näytön hyödyntämisen.

  • Neliönmuotoiset älykellot – usein pienemmällä näytöllä kuin suorakulmaiset mallit.

Minkä kokoisen näytön kannattaa valita?

Useimpien älykellojen näytön koko vaihtelee 1,2 tuumasta 1,5 tuumaan. Riippuen mieltymyksistäsi ja ranteesi koosta, voit valita itsellesi sopivan mallin – hienovaraisista kelloista, jotka on helppo piilottaa hihojen alle, näyttäviin ja huomiota herättäviin älykelloihin, joissa on suuret näytöt.

On tärkeää muistaa, että mitä suurempi näytön koko, sitä todennäköisemmin älykello kuluttaa akkua nopeammin.

Akku älykellossa

Akun kesto on ominaisuus, joka suurelta osin määrittää älykellon käyttömukavuuden. Laitteen pienen koon vuoksi käytetyt akut ovat kapasiteetiltaan rajallisia. Mikä kapasiteetti on optimaalinen? Tähän kysymykseen on vaikea vastata, koska vastaus riippuu monista tekijöistä, kuten näytön tyypistä ja resoluutiosta, aktiivisten toimintojen määrästä tai yhteysmoduuleista. Kuitenkin mitä suurempi akku, sitä parempi.

Useimmissa tapauksissa sinun on kuitenkin varauduttava siihen, että laite on ladattava päivittäin tai joka toinen päivä, mutta mallien määrä, joiden käyttöaika kaikilla kellotoiminnoilla kestää 3–4 päivää, kasvaa.

Mikä lyhentää älykellon akun käyttöikää?

  • Suuri, kirkas korkean resoluution näyttö.

  • Aktiivinen Wi-Fi- tai LTE-yhteys.

  • Vanha Bluetooth-standardi – vanhempi kuin 4.0.

  • Aktiiviset lisäominaisuudet: sykemittari, GPS, jatkuvat ilmoitukset, synkronointi jne.

Millainen laturi sopii älykellolle?

Monet uusimmista älykelloista ladataan langattomasti – riittää, että asetat kellon laturille, jotta lataus alkaa. Tämä on epäilemättä kätevin ratkaisu.

Muita malleja on liitettävä USB-kaapelilla tai erikoislaturilla. Kiinnitä tähän huomiota, sillä jos hukkaat laturin, sinun on ostettava uusi, mikä on lisäkustannus. Älä koskaan osta korvaavia latureita tai latureita epäluotettavista lähteistä, koska ne voivat vahingoittaa latausporttia!

Älykellojen ominaisuudet ja sovellukset

Älykello on kellon seuraaja, joten se näyttää ensin tarkan ajan ja päivämäärän. Tietenkin tämä on vain jäävuoren huippu, mitä tämä moderni laite voi tarjota:

  • Älypuhelimen korvaaja – käyttämällä älykelloa, jossa on ilmoituksia, ei tarvitse ottaa puhelinta käteen niin usein. Riittää, että vilkaiset kelloa nähdäksesi, kuka soittaa, keneltä sait tekstiviestin tai sähköpostin ja tiedot tärkeimmistä sovellusten ilmoituksista. Näin pysyt aina ajan tasalla etkä jää paitsi mistään tärkeästä.

  • Puheluiden vastaanottaminen – jos et voi tai halua ottaa puhelinta käteen, mutta joku soittaa – voit vastata tai hylätä puhelun suoraan kellosta. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun liikkumisvapaus on rajoitettua – esimerkiksi bussissa, autossa tai töissä. Jos älykellossa on sisäänrakennettu mikrofoni ja kaiutin, voit puhua suoraan kellon kautta.

  • Viestien ja ilmoitusten vastaanottaminen – tämä toiminto mahdollistaa tekstiviestien, sähköpostien (kaikki tai vain otsikot – mallista riippuen) ja sosiaalisen median ilmoitusten lukemisen.

  • Vastaaminen viesteihin – kirjoittamalla näyttönäppäimistöllä tai sanelemaalla viestin sisältö.

  • Urheilutoiminnot – älykelloissa on yleensä myös laajennettuja harjoitustoimintoja, jotka tallentavat urheilutoimintaa – esimerkiksi laskevat askeleet, mittaavat kuljetun matkan, seuraavat poltettuja kaloreita, ja monimutkaisemmat mallit mittaavat myös sykettä ja tallentavat unen parametreja. Jos urheilutoiminnot ovat sinulle tärkeimpiä, on parasta valita erikoistunut urheilukello.

  • Sääennuste – nopein tapa tarkistaa sääennuste ilman puhelinta.

  • Kalenteri – kalenterimerkinnät helpottavat tehtävien suunnittelua, ja muistutukset huolehtivat siitä, ettet unohda mitään tärkeää.

  • Kameran ohjaus – voit ohjata puhelimen kameraa etänä.

NFC:llä varustettu älykello – maksaminen älykellolla

NFC:llä varustettua älykelloa voidaan käyttää esimerkiksi laitteiden nopeaan parittamiseen, langattomaan tiedonsiirtoon kahden laitteen välillä, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on lähimaksut. Pelkkä NFC ei riitä tähän toimintaan. Kellon on tuettava lähimaksuja.

Kuinka maksaa älykellolla?

Toimenpide on sama kuin älypuhelimissa. Koskettamalla kelloa voit maksaa mukavasti missä tahansa terminaalissa, joka tukee lähimaksuja.

Lähimaksuja tukevat useiden valmistajien kellot, jotka käyttävät seuraavia maksujärjestelmiä:

  • Google Pay – kellot, joissa on Wear OS, mukaan lukien jotkut Suunto-urheilukellot ja uudet Samsungin kellot.

  • Apple Pay – Apple Watch -kellot.

  • Garmin Pay – maksaminen kellolla on mahdollista useimmissa Garminin urheilukelloissa.

  • Xiaomi Pay – suhteellisen uusi maksujärjestelmä, joka toimii joissakin Xiaomi-kelloissa ja -rannekkeissa.

SIM-kortilla varustettu älykello

SIM-kortilla varustettu älykello mahdollistaa sen käytön täysin itsenäisesti. Siinä on oma numero, joten voit soittaa, lähettää viestejä ja käyttää erilaisia internetyhteyttä vaativia toimintoja, kuten GPS-navigointia.

Kameralla varustettu älykello

Harvinainen mutta mielenkiintoinen ratkaisu, jonka avulla voit ottaa valokuvia ranteesta. Pienen laitteen koon vuoksi kamera on yleensä pieniresoluutioinen. Käytännöllisempi vaihtoehto on puhelimen kameran etäohjaus.

GPS:llä varustettu älykello

Älykellot voivat myös määrittää sijaintimme. Tämä voidaan tehdä kahdella tavalla – käyttämällä älypuhelimen GPS-moduulia tai kelloon sisäänrakennettua lähetintä. Jälkimmäinen ratkaisu on kätevämpi, koska jos haluat mennä lenkille, voit jättää puhelimen kotiin, ja kello on tarpeeksi itsenäinen tallentaakseen koko harjoituksen kulun. Jos harkitset, minkä älykellon valitset ja arvostat lisääntynyttä liikkuvuutta, valitse sisäänrakennetulla GPS:llä varustettu malli.

Toinen hyödyllinen GPS:llä varustetun älykellon sovellus on mahdollisuus seurata lapsesi sijaintia. Tällaisen laitteen kanssa lapsesi on paljon turvallisempaa päästää ulos kodista.

Älykello musiikkisoittimen sijasta

Jos haluat käyttää älykelloa musiikkisoittimena, kiinnitä huomiota laitteisiin, joissa on suuri sisäinen muisti. Joissakin malleissa se on jopa 4 Gt tai enemmän. Siihen voimme tallentaa suosittuja MP3-, AAC-, WMA-, M4A-, OGG-muotoisia tiedostoja ja toistaa niitä langattomasti Bluetooth-kuulokkeiden kautta.

Jotkut mallit mahdollistavat myös musiikin kuuntelun verkossa, esimerkiksi Spotify-tilin avulla, ilman internetyhteyttä. Riittää, että lataat albumin tai soittolistan etukäteen, jotta voit nauttia suosikkimusiikistasi missä tahansa tilanteessa.

Tämä on kätevä ratkaisu niille, jotka rakastavat pyöräillä, juosta tai treenata kuntosalilla. Musiikkia voi ohjata kosketusnäytöllä tai kuulokkeiden painikkeilla.

Millainen älykello sopii parhaiten elämäntyyliisi?

Ennen älykellon ostamista kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitkä mallit sopivat parhaiten tarpeisiisi. Kellon tulee auttaa sinua päivittäisissä toimissasi. Jos pidät tyylikkäästä pukeutumisesta, valitse kaunis, universaali älykello, joka sopii useimpiin vaatetyyleihin ja jossa on helposti vaihdettava ranneke ja kellotaulu.

Toisaalta, jos olet fyysisesti aktiivinen henkilö, kiinnitä huomiota malleihin, joissa on sisäänrakennettu sykemittari, GPS ja laajennetut urheiluprofiilit. Sinulle voivat olla hyödyllisiä myös sellaiset ominaisuudet kuin henkilökohtainen valmentaja tai stressitason mittaus.

Niille, jotka haluavat olla aktiivisia, mutta eivät tiedä mistä aloittaa, urheilukellot, jotka tarjoavat erilaisia harjoituksia aiemman toiminnan perusteella, ovat täydellisiä. Voit myös valita älyrannekkeen, joka laskee askeleet, mittaa unta ja ilmoittaa liikkumattomuudesta.

Älykello lapselle

Kun ostat älykellon lapselle, kannattaa valita GPS:llä varustettu malli. On olemassa jopa erityisiä laitteita – GPS-paikantimia. Tällainen laite mahdollistaa lapsesi sijainnin tarkistamisen nopeasti, jos hän esimerkiksi viipyy liian kauan poissa kotoa.

Toinen mielenkiintoinen ominaisuus on "geoaidat". Tämä on mahdollisuus asettaa rajat, joita lapsi ei saa ylittää.

Monissa lapsille tarkoitetuissa kelloissa on SIM-kortit, ja ne korvaavat matkapuhelimen. Niihin voi tallentaa tärkeimmät puhelinnumerot ja määrittää nopean SOS-hälytyspainikkeen. Yleensä tätä varten on erityinen painike, jota painamalla läheiset henkilöt saavat ilmoituksen mahdollisesta vaarasta. Jos harkitset, minkä älykellon ostat lapselle, kiinnitä huomiota siihen, että laitteessa on erittäin suuri akku. Tämä estää akun tyhjenemisen epäedullisimmalla hetkellä– parasta valita mallit, joissa on vähintään 400 mAh akku.

Älykello: terveys ja harjoittelu

Urheilukelloissa on enemmän urheilutiloja ja ominaisuuksia kuin klassisissa älykelloissa. Esimerkiksi tällaisessa kellossa voi olla henkilökohtaisen valmentajan toiminto, harjoitettavien kehonosien kunnon analyysi tai animoituja vinkkejä. Useimmissa niistä, kuten Garmin-malleissa, on myös hengitysharjoituksia ja mahdollisuus lisätä omia harjoituslajeja. Aktiivisille ihmisille ovat hyödyllisiä myös harjoitussuunnitelmat, sarjojen ja lepojaksojen laskeminen. Uimareille on hyödyllinen automaattinen uintityylin tunnistus, mahdollisuus käyttää uintitilaa altaassa ja avovedessä sekä liikkeiden ja uitujen altaanmittojen laskeminen.

Älykello juoksijalle

Juoksuun tarkoitetun älykellon tulee olla valmistettu korkealaatuisista materiaaleista, kuten teräksestä. Tärkeintä on kuitenkin sen toiminnallisuus. Mielenkiintoinen ratkaisu on sykemittarilla varustettu kello, joka näyttää käyttäjän sykkeen reaaliajassa. Tämä on erinomainen lisäys perustoimintoihin, kuten askelten, kuljetun matkan ja poltettujen kaloreiden laskuriin. Toinen nykyään toivottu ominaisuus on hapen kylläisyyden mittari.

On myös hyvä, jos älykello on vedenpitävä. Tämä ominaisuus ilmaistaan esimerkiksi IP68-sertifikaatilla.

Minkä vedenpitävän älykellon kannattaa valita uintiin?

Uimiseen tarkoitetun älykellon tulee olla vedenpitävä, ei vain roiskeenkestävä. Toisin sanoen: sen on täytettävä vedenkestävyysluokan vaatimukset, kuten IP68. Tällaisen kellon tulisi myös olla mahdollisimman kevyt, ja sen rannekkeen tulee olla valmistettu kumista tai erittäin joustavasta synteettisestä kuidusta.

Älykello kuntosalille

Kuntosalille tarkoitetun älykellon tulee olla naarmuuntumaton ja iskunkestävä. Mukavin vaihtoehto on käyttää silikoniranneketta, joka on helppo puhdistaa raskaan harjoittelun jälkeen. Lisäksi se ei hierrä ranteita yhtä paljon kuin esimerkiksi kangasrannekkeet. Hyödyllinen on myös musiikin toistotoiminto, joka toimii ilman lähellä olevaa puhelinta. Muita kuntosalilla hyödyllisiä vaihtoehtoja ovat:

  • Animoidut harjoitukset

  • Sarjojen ja lepojaksojen laskeminen

  • Kroonometri

  • Stressin mittaus

  • Harjoitettavien lihasryhmien analyysi.

Älykello fyysisen kuormituksen mittaamiseen

Klassisessa fyysisen kuormituksen mittaamiseen tarkoitetussa kellossa tulee olla perustoiminnot: sykemittari, askelmittari, päivittäisen toiminnan seuranta. Vähemmän aktiivisille ihmisille riittää täysin perusurheilutilat, kuten juoksu, uinti, fitness, rullaluistelu, kävely, patikointi, voimaharjoittelu, pyöräily, jooga. On tärkeää, että voit seurata edistymistäsi ja analysoida harjoituksia (ainakin niiden kestoa tai poltettujen kaloreiden määrää).

Suosituimmat älykellon valmistajat

Kaupassamme voit ostaa Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei älykelloja. Urheilukellojen luokassa kärjessä ovat Garminin, Polarin ja Suunton mallit.

Minkä älykellon kannattaa ostaa, riippuu suurelta osin tarpeistasi. Ihmisille, jotka etsivät ensisijaisesti juoksuun tarkoitettua urheilukelloa, suosittelemme uusimpia Garminin ja Suunton malleja. Aloittelijoille sopii erinomaisesti Polarin Ignite-sarja. Niille, jotka arvostavat älytoimintoja, kannattaa valita Apple Watch ja Samsung Galaxy Watch 7 -mallit.