Tietoa
Tuoteluettelo

Electrolux Uunit

Bigbox.fi verkkokauppa Uunit jota myy yksi suosituimmista valmistajista - Electrolux. Electrolux Uunit hinta(t) alkaen 238,45 €. Bigbox.fi:ssä on yli 92 eri malleja. Vasemmalla olevien suodattimien avulla voit helposti muuttaa haluamiesi tuotteiden parametreja löytääksesi itsellesi parhaiten sopivan tuotteen. Toimitamme oikean, tähän kategoriaan kuuluvan tuotteen tuotteessa ilmoitetussa määräajassa.

Kuinka valita uuni?

Uuni on yksi keittiön tärkeimmistä elementeistä. Tässä katsauksessa tarkastelemme uunityyppejä ja autamme sinua valitsemaan sopivimman mallin.

Koko ja tilavuus

Kalusteisiin upotettavat uunit on suunniteltu standardikokoisiin 60 cm leveisiin keittiökaappeihin, mutta niiden korkeus vaihtelee. Voit valita uuneja, joiden korkeus on 45–90 cm.

  • Kompaktit uunit. Kompakti uuni sopii erinomaisesti pieneen keittiöön, jossa jokainen senttimetri on arvokas. Tämän tyyppisissä laitteissa on matala korkeus (45 cm) ja tilavuus (35-50 l), ja ne täyttävät helposti 1-2 hengen perheen tarpeet.

  • Epätavallisen kokoiset uunit. 45-50 cm leveät mallit antavat mahdollisuuden hyödyntää pienen keittiön potentiaalin joustavasti. Tällaisen laitteen viereen kaappisyvennykseen voidaan asentaa lisäkaappi tai -laatikko.

  • Standardikokoiset uunit. 60 cm korkeat uunit ovat kaikkein monikäyttöisimpiä. Tämän kokoisissa uuneissa on 60-80 litran tilavuus. Niillä voi valmistaa ruokaa 3-4 hengen perheelle. Pienen kokonsa ansiosta standardiuuni mahtuu helposti keskikokoiseen keittiöön.

  • Kaksoisuunit. Erinomainen ratkaisu suurperheelle ja ruoanlaitosta pitäville. 90 cm korkea laite mahdollistaa suurten ruokamäärien tai useiden ruokien valmistamisen samanaikaisesti. Jos haluat asentaa kaksoisuunin työtason alle, valitse malli, jonka korkeus on enintään 72 cm.

Sähkö- vai kaasu-uuni – kumpi valita?

Valmistajat tarjoavat sähkö-, kaasu- ja yhdistelmämalleja. Mitkä ovat niiden edut ja haitat?

  • Sähköuunit. Aiemmin sähköuunit lämpenivät hitaammin kuin kaasu-uunit. Uudet mallit on kuitenkin varustettu pikakuumennustoiminnolla, joka on poistanut tämän puutteen. Sähkölaitteissa on laaja valikoima hallinta- ja paistolämpötilan säätömahdollisuuksia. Parhaimmissa malleissa on sekä ylä- että alalämmityselementit, grillitoiminto ja tuuletusjärjestelmä. Näiden elementtien erilainen yhdistäminen luo ihanteelliset olosuhteet eri ruokien valmistamiseen. Joissakin malleissa on kiertolämmityselementti, joka jakaa kuuman ilman uunissa tasaisesti. Tämä on erityisen tärkeää leivonnaisten ja liharuokien valmistuksessa.

  • Kaasu-uunit ja -liesitasot. Niissä ei ole niin tarkkoja lämpötilansäätömahdollisuuksia, joten ruoanlaittoa on seurattava tarkemmin ja ruokaa on käännettävä. Ne kuitenkin kuivattavat ruokaa vähemmän ja sopivat hyvin pataruokien ja muiden kosteutta vaativien ruokien valmistukseen. Kaasu-uuneissa, joissa ei ole grillitoimintoa, ruoan yläosa ruskistuu heikommin kuin sähköuuneissa. Yksi kaasu-uunin suurimmista eduista on sen edullisemmat käyttökustannukset verrattuna sähkölaitteisiin.

Sähköuunityypit

Uunit eroavat toisistaan huomattavasti ominaisuuksiltaan. Siksi ennen laitteen valintaa on syytä harkita omia tarpeitaan: joillekin riittää perinteinen malli, kun taas toiset tarvitsevat useita lisätoimintoja.

  • Perinteiset uunit. Näissä laitteissa on ylä- ja alalämmityselementti. Toiminnan aikana kuuma ilma nousee ylöspäin, jolloin muodostuu eri lämpöalueita, joita voidaan hyödyntää perinteisten leivonnaisten ja ruokien valmistuksessa.

  • Tuuletetuilla uuneilla. Näissä laitteissa on ilmankiertojärjestelmä, joka varmistaa tasaisen lämpötilan koko uunin sisällä. Tämä vähentää uunin lämpenemiseen ja ruoan kypsentämiseen tarvittavaa aikaa kolmanneksella. Tuuletin on hyödyllinen valmistettaessa ruokia, jotka vaativat tasaista lämpötilaa.

  • Monitoimiuunit. Nämä ovat tuuletettuja uuneja, joissa on lisätoimintoja, kuten grillitoiminto, sulatustoiminto ja lämpöpaisto. Monitoimiuunit varmistavat tehokkaamman kuuman ilman kierron, joten ruoka kypsyy ja ruskistuu tasaisesti.

  • Kombinaatiohöyryuunit. Tähän kategoriaan kuuluvat monitoimiuunit, jotka on varustettu höyryn tai lämmön ja höyryn yhdistelmää hyödyntävillä ruoanlaitto-ohjelmilla. Höyryuunit poistavat sähköuunien tavanomaisen haitan – ne ylläpitävät tarvittavan kosteustason ja auttavat säilyttämään ruoan mehukkuuden. Höyryohjelmilla voidaan leipoa rapeakuorista leipää tai valmistaa mehukasta kanaa rapealla nahalla.

Uunin puhdistaminen

Uunin puhtaana pitäminen on välttämätöntä, mutta se voi vaatia paljon aikaa ja vaivaa. Onneksi valmistajat ovat kehittäneet useita erilaisia menetelmiä, jotka helpottavat huomattavasti uunin puhdistamista:

  • Höyrypuhdistus. Tämä menetelmä käyttää suhteellisen matalaa lämpötilaa. Ennen höyrypuhdistusohjelman valitsemista kaada lasillinen vettä uunin erityiseen astiaan. Prosessin aikana höyry irrottaa kiinni jääneet ruoanjäämät, jotka on helppo pyyhkiä pois liinalla.

  • Keraaminen pinnoite. Uunin seinät on päällystetty sileällä emalikerroksella, joka estää lian kertymisen. Rasvat ja palaneet jäämät voidaan helposti pyyhkiä pois liinalla ja pienellä määrällä puhdistusainetta.

  • Piroluuttinen puhdistus. Tämän puhdistusmenetelmän aikana uuni lämpenee jopa 500 °C:seen – kaikki ruoanjäämät ja rasvat muuttuvat tuhkaksi, jotka voidaan helposti pyyhkiä pois liinalla.

Yksi uuni kahden sijasta

Mitä tehdä, jos pidät ruoanlaitosta, mutta keittiösi koko rajoittaa toiveitasi? Tässä tapauksessa avuksi tulevat uusimmat valmistajien ratkaisut, joiden ansiosta yhdessä uunissa voidaan valmistaa useita eri ruokalajeja.

Zonetoiminnolla varustetut uunit (valmistajat kutsuvat niitä eri nimillä – "Dual Cool", "Split & Cook" jne.) mahdollistavat uunitilan jakamisen kahteen eristettyyn osaan, jotka toimivat toisistaan riippumatta.

Käyttäjä voi valmistaa ruokia eri lämpötiloissa, ja lisäksi zonetoiminto varmistaa, etteivät erilaisten ruokien tuoksut sekoitu keskenään.

Jos valmistat suuria ruoka-annoksia, voidaan uuniosia erottava vaakasuora väliseinä poistaa.

Integroitu mikroaaltouuni

Mikroaaltotoiminnolla varustettu uuni on erinomainen valinta pieneen tai keskikokoiseen keittiöön, koska tämä kahden toiminnon yhdistävä laite säästää paljon tilaa.

Mikroaaltotoiminnolla varustettu uuni sopii erityisesti niille, jotka käyttävät näitä laitteita suhteellisen harvoin tai jotka pitävät kokeiluista keittiössä.

Tällaiset laitteet tarjoavat joustavan mahdollisuuden yhdistää kaksi ruoanlaittotapaa, käyttää erilaisia paistotoimintoja ja niissä on yhteinen ohjauspaneeli.

Valmistajat tarjoavat eri kokoisia uuneja, joissa on mikroaaltotoiminto, mutta on hyvä muistaa, että nämä mallit ovat kalliimpia kuin tavalliset.

Reseptikirjat ja automaattinen paistaminen

Kehittyneimmät uunit on varustettu älykkäillä reseptikirjoilla, jotka auttavat valitsemaan optimaalisen lämpötilan ja kypsennysajan.

Riittää, että valitset haluamasi ruokalajin ohjauspaneelista, ja uuni asettaa automaattisesti tarvittavat ruoanvalmistusasetukset ja -ohjelmat.

Paistolämpömittaria käyttävä älyuuni voi valvoa koko ruoanlaittoprosessia seuraamalla lämpötilaa, hallitsemalla lämmönjakoa, lisätoimintojen käyttöä ja aikaa.

Hyödyllisiä uunitoimintoja

Ennen kuin valitset tietyn mallin, selvitä, minkä kokoisen laitteen voit sijoittaa keittiöösi:

  • Tuuletin – varmistaa tasaisen lämpötilan uunin sisällä ja lyhentää ruoanlaittoaikaa kolmanneksella.

  • Pikakuumennustoiminto – lyhentää sähköuunin valmistusaikaa: se lämpenee 200 ºC:seen 5–6 minuutissa.

  • Kiertolämmityselementti mahdollistaa pakasteiden nopean sulattamisen ja jo valmistettujen ruokien lämmittämisen. Tämä toiminto on erityisen hyödyllinen leivonnaisten paistamisessa, koska taikina kohoaa paremmin. Voit valmistaa useita eri ruokalajeja samanaikaisesti.

  • Grillitoiminto – mahdollistaa rapean ruoan nauttimisen.

  • Höyrypaistaminen – ihanteellinen tapa valmistaa terveellistä ruokaa, jolloin ruoanlaitossa tarvittavien rasvojen määrä pienenee. Ruoanlaiton aikana ruokien tuoksut eivät sekoitu, ruoka ei pala, sisäosa pysyy mehukkaana ja pinta rapeana.

  • Lämpömittari-anturi – mahdollistaa ruoan lämpötilan jatkuvan seurannan avaamatta uunin luukkua. Erityisen hyödyllinen paistien valmistuksessa.

  • Ajastin – kun asetettu aika on kulunut, uuni antaa äänimerkin työn päättymisestä ja sammuu.

  • Teleskooppikiskot – niiden avulla voit helposti vetää ulos kuumasta uunista raskaita ruokia.

  • Sisävalo – mahdollistaa ruoanvalmistuksen seuraamisen helposti.

  • Kolminkertainen luukun lasi – varmistaa, että uunin pinta pysyy aina viileänä. Tämä on erityisen tärkeää, jos kotona on pieniä lapsia tai lemmikkejä.

  • Lapsilukko – estää uunin luukun vahingossa avaamisen ruoanlaiton aikana.