Tietoa
Tuoteluettelo

Puhelimet

Mikä älypuhelin kannattaa valita vuonna 2024?

Uuden älypuhelimen valinta voi olla melko haasteellista, kun otetaan huomioon markkinoilla tarjolla olevien eri valmistajien mallien määrä. Tässä artikkelissa olemme koonneet tärkeimmät tiedot puhelimista, käsitelleet teknisiä ominaisuuksia ja antaneet yhteenvedon siitä, mihin puhelimen ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota ostopäätöstä tehtäessä.

Älypuhelimet ovat laitteita, joita melkein jokainen meistä käyttää nykyään, ja vaihdamme niitä säännöllisesti uudempiin malleihin. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, mikä erottaa puhelimet toisistaan. Näiden vinkkien avulla voit valita mallin, joka parhaiten vastaa tarpeitasi. Saat tietoa siitä, millaisia näyttötyyppejä ja resoluutioita valmistajat käyttävät, kuinka paljon RAM-muistia tarvitaan puhelimen sujuvaan toimintaan, mikä älypuhelin toimii pitkään akulla ja mitä ominaisuuksia puhelimessa on oltava, jotta se pystyy ottamaan laadukkaita valokuvia.

Millainen älypuhelimen näytön tulisi olla? Näytön koko ja resoluutio

Kun harkitaan, mihin kiinnittää huomiota puhelinta ostettaessa, kannattaa aloittaa näytöstä. Se on yksi tärkeimmistä parametreista, joka määrittää puhelimen laadun.

Tällä hetkellä vallitsee suuntaus, että valmistajat valitsevat suurikokoisia näyttöjä. Useimmissa älypuhelimissa on näytöt, joiden läpimitta ylittää 6 tuumaa.

Näyttöjen kasvaessa myös puhelimet kasvavat ja niitä on yhä vaikeampi käyttää yhdellä kädellä. Vaikka valmistajat systemaattisesti pienentävät näytön kehyksiä, näyttöjen koon kasvutrendi ei ole vielä pysähtynyt. Klassinen 16:9-kuvasuhde korvataan 18:9-kuvasuhteella (tai vastaavilla 18,5:9, 19:9 ja 19,5:9-kuvasuhteilla).

Pienempien puhelimien ystävillä on rajalliset valinnanmahdollisuudet, mutta onneksi on joitakin huomionarvoisia malleja saatavilla. Yksi mielenkiintoisimmista vaihtoehdoista on „iPhone 13 mini“, joka vastaa tällaisten käyttäjien tarpeisiin. Se on käytännössä samanlainen kuin „iPhone 13“, mutta siinä on pienempi näyttö (5,4 tuumaa verrattuna 6,1 tuumaan).

Näytön kuvasuhteen muutos pakottaa mukauttamaan resoluutioparametrit. Perinteisen HD, Full HD tai QHD resoluution sijasta käytössä ovat nyt vastaavasti HD+, Full HD+ ja QHD+.

Yleisimmät älypuhelinten näyttöresoluutiot:

  • HD: 1280 x 720 pikseliä

  • HD+: 1440 x 720 pikseliä ja 1500 x 720 pikseliä

  • Full HD: 1920 x 1080 pikseliä

  • Full HD+: 2160 x 1080 pikseliä, 2220 x 1080 pikseliä, 2246 x 1080 pikseliä, 2280 x 1080 pikseliä, 2340 x 1080 pikseliä, 1620 x 1080 pikseliä, 1980 x 1080 pikseliä

  • QHD ja QHD+: 2560 x 1440 pikseliä, 2960 x 1440 pikseliä, 2880 x 1440 pikseliä, 3120 x 1440 pikseliä

Tällä hetkellä käytössä olevat näyttötyypit:

  • AMOLED (mukaan lukien „Super AMOLED“ ja „P-OLED“ tai „Dynamic AMOLED“)

  • IPS LCD (mukaan lukien „IPS+“)

  • TFT LCD

AMOLED-näytöt tarjoavat parhaat, erittäin kirkkaat värit, joten niitä käytetään yleensä kalliimmissa älypuhelimissa. Yleisimmät ovat IPS-näytöt, jotka voivat tarjota hieman vähemmän kylläisiä värejä, mutta takaavat silti riittävän kontrastin, kirkkauden ja laajat katselukulmat.

TFT LCD -näyttöjen tulokset ovat vaatimattomampia, joten niitä löytyy budjettimalleista. Näitä näyttöjä voi olla puhelimissa, joiden hinta on enintään 200 euroa, vaikka jopa tässä hintaluokassa valmistajat valitsevat yhä useammin IPS-tekniikan.

Kuvataajuus

Älypuhelinten näytöt eroavat toisistaan myös kuvataajuuden osalta. Tämä parametri määrittää, kuinka sujuvasti kuva näytetään näytöllä. Kuvataajuus ilmaistaan hertseinä (Hz). Mitä korkeampi arvo, sitä sujuvammin liikkuvaa kuvaa voidaan katsoa. Perusstandardina pidetään 60 Hz taajuutta – tällaisen näytön tarjoaa suurin osa älypuhelimista. Kuitenkin on yhä enemmän malleja, joissa on 90, 120 tai jopa 144 Hz taajuudella varustetut näytöt. Korkeammat taajuudet ovat erityisen hyödyllisiä niille, jotka pitävät toimintapeleistä puhelimessaan.

Näytön lovi

Monissa puhelimissa on näytön yläosassa lovi, joka on tarkoitettu selfie-kameralle ja erilaisille sensoreille. Tämä ratkaisu vaikuttaa muotoiluun, joten puhelinta valittaessa voit ostaa sellaisen mallin, jonka ulkonäkö miellyttää sinua eniten.

Älypuhelinten käyttöjärjestelmät

Vielä muutama vuosi sitten markkinoilla oli kolme pääasiallista mobiilikäyttöjärjestelmää: „Google Android“, „Apple iOS“ ja „Windows Phone“. Kuitenkin „Windows Phone“ -puhelin on nyt vain mielenkiintoisuus – valmistajat eivät enää tuota uusia malleja tällä alustalla, ja sitä ei enää kehitetä.

Mobiilimarkkinoiden johtaja on edelleen „Google Android“, jota käyttää suurin osa valmistajista. Kannattaa valita mallit, joissa on käytössä uusin käyttöjärjestelmäversio – tällä hetkellä se on „Android 14“. „Apple iOS“ on asennettu vain „Apple“ valmistamiin älypuhelimiin.

Jos pidät mukautuksista etkä tiedä, minkä puhelimen valita, kannattaa ottaa huomioon, että „Android“ -järjestelmä tarjoaa käyttäjälle enemmän personointimahdollisuuksia, kun taas „iOS“ on suljetumpi, mutta erittäin intuitiivinen käyttää. Toinen „Apple iOS“ -etu on erinomainen optimointi. Sen kohdalla voi odottaa myös nopeimpia päivityksiä sekä parempaa turvallisuutta ja yksityisyyttä.

Prosessori älypuhelimessa – mikä on paras?

Prosessori on todella tärkeä tekijä puhelinta ostettaessa. Loppujen lopuksi koko laitteen toiminta riippuu siitä.

Älypuhelimissa käytetään eri „perheiden“ prosessoreita. Prosessoreita eri puhelinvalmistajille toimittavat „Qualcomm“, TCMC ja „MediaTek“. Yleensä puhelimessa on usean ytimen prosessori, mutta ytimen lukumäärä ei aina ole tärkein tekijä. Tärkeä on esimerkiksi prosessorityyppi, eli millaisella teknologisella prosessilla se on valmistettu. Teknologinen prosessi määrittää, kuinka pieniä elementtejä voidaan käyttää prosessorin valmistuksessa. Tämä parametri ilmoitetaan nanometreinä.

Toinen prosessorin suorituskyvyn kriteeri on kellotaajuus. Se määrittää, kuinka monta laskentatoimintoa siru voi suorittaa yhdessä sekunnissa.

Kuinka paljon RAM-muistia tarvitaan älypuhelimelle?

Jos mietit, mihin kiinnittää huomiota älypuhelinta ostaessa, RAM-muistia ei myöskään pidä jättää huomiotta. RAM-muisti on yksi tärkeimmistä älypuhelimen teknisistä ominaisuuksista, eikä sitä pidä aliarvioida, jos haluat nopean ja sujuvan puhelimen. Mitä enemmän RAM-muistia, sitä sujuvampi järjestelmän toiminta on.

Optimaalinen RAM-muistin määrä riippuu osittain myös käyttöjärjestelmän tyypistä. „Apple iOS“ -laitteissa RAM-muistia voi olla hieman vähemmän, mutta se ei vaikuta sujuvaan toimintaan erittäin hyvän järjestelmän ja sovellusten optimoinnin ansiosta.

Kuinka paljon RAM-muistia tarvitaan, jotta laite toimii sujuvasti?

  • 4–6 GB RAM – vähimmäismäärä, joka on oltava edullisessa „Android“ -käyttöjärjestelmällä varustetussa älypuhelimessa

  • 8 GB RAM – tällainen määrä muistia on keskiluokan älypuhelimissa

  • 12–24 GB RAM – näin paljon tarjoavat tehokkaimmat lippulaivamallit.

Kuinka paljon tilaa tarvitaan tiedon tallentamiseen?

Sisäisen muistin määrä riippuu suurelta osin henkilökohtaisista tarpeista ja siitä, kuinka paljon sisältöä tallennat älypuhelimeesi. Edullisessa älypuhelimessa voi olla 64 GB muistia, mutta standardi on tällä hetkellä 128 GB. Parhaissa malleissa saat 256 GB tai enemmän.

Jos puhelimessa on lisämuistikorttipaikka, tila ei ole niin kriittinen kysymys, mutta jos aiot tallentaa puhelimeen paljon elokuvia, musiikkia, valokuvia tai muita tiedostoja, on suositeltavaa valita malli, jossa on 512 GB tai jopa 1 TB muistia.

Älypuhelin Dual SIM -ominaisuudella

Dual SIM on erittäin hyödyllinen ominaisuus, joka mahdollistaa kahden SIM-kortin käytön yhdessä laitteessa. Älypuhelin, jossa on kaksi SIM-korttia, on ihanteellinen ratkaisu niille, jotka käyttävät kahta puhelinnumeroa (esim. henkilökohtaista ja työ).

Toimintaperiaate riippuu Dual SIM -tyypistä:

  • Aktiivinen Dual SIM käyttää kahta antennia, joten molemmat numerot ovat aina aktiivisia.

  • Dual SIM -valmiustila on hieman vähemmän kehittynyt, koska yhden SIM-kortin käytön aikana toinen jää valmiustilaan.

  • Passiivinen Dual SIM on käyttäjälle vähiten mukava, koska aktiivinen SIM-kortti on valittava manuaalisesti joka kerta (vastaava asetus valikoista).

Älypuhelimen kamera – hyvä kuvan- ja videonlaatu

Mikä älypuhelin omaa parhaan kameran? Tähän kysymykseen on vaikea vastata yksiselitteisesti. Valmistajat kehottavat usein ylpeänä kameroidensa anturin resoluutiota, joka ilmoitetaan megapikseleinä. Megapikseleiden määrä ei kuitenkaan aina suoraan vaikuta kuvan laatuun. Sitä määräävät monet muut tekijät:

  • Objektiivin kirkkaus – ilmoitettu aukon numerolla, esim. f/1.7. Mitä pienempi tämän numeron arvo, sitä todennäköisempää on ottaa hyviä kuvia jopa heikossa valaistuksessa (illalla tai sisätiloissa).

  • Optinen kuvanvakain – erityisen hyödyllinen videoinnissa, auttaa vähentämään "tärisevien käsien" vaikutusta.

  • Automaattitarkennus – tämän toiminnon nopea toiminta vähentää kuvan ottamiseen tarvittavaa aikaa ja lisää mahdollisuuksia tarkentaa liikkuvia kohteita.

  • Laajakulmaobjektiivi – lisäkamera, joka mahdollistaa laajempien kuvien ottamisen, mikä on erityisen hyödyllistä suurten kohteiden tai sisätilojen kuvaamisessa.

  • Teleobjektiivi – mahdollistaa kaukana olevien kohteiden lähentämisen ilman kuvanlaadun heikkenemistä (parhaissa älypuhelimissa on 10x optinen zoom).

  • Syvyyskamera – erityisen hyödyllinen muotokuvissa, auttaa korostamaan etualaa ja epätarkkaa taustaa.

  • Yötila – erityinen kameratila, joka mahdollistaa kirkkaampien, selkeämpiä ja yksityiskohtaisempien kuvien ottamisen huonossa valaistuksessa.

Akku älypuhelimessa

Ei ole helppoa määrittää yksiselitteisesti, mikä akku on paras, kun otetaan huomioon älypuhelimen käytön luonne ja taajuus. Akku kuluu nopeammin, jos pelaat pelejä ja katsot elokuvia, hitaammin, jos rajoitut perustoimintoihin.

Älypuhelimen akun kestoon vaikuttavat myös muut tekijät:

  • Näytön koko ja resoluutio.

  • Käytetty prosessori (teknologia ja sen energiatehokkuus).

  • Käyttöjärjestelmän versio ja puhelimen sovellusten määrä.

  • Käytössä olevat yhteystoiminnot (Bluetooth, NFC, 5G tiedonsiirto, Wi-Fi).

  • GPS-paikannustoiminto.

Tavanomainen akun kapasiteetti on vähintään 4500 mAh. Hyvä akku älypuhelimessa pitäisi toimia vähintään kaksi päivää, tähän tarvitaan 5000 mAh tai suuremman kapasiteetin akku. Joissakin malleissa on 6000 mAh tai jopa suuremman kapasiteetin akut.

Valmistajat tarjoavat yhä harvemmin älypuhelimia, joissa on irrotettavat akut. Useimmat uudet mallit on suunniteltu niin, että akkua ei voi poistaa. Irrotettavat akut ovat käytännössä kadonneet metallikuoristen ja vedenpitävien mallien keskuudessa.

Puhelimet langattomalla latauksella

Yhä useammin on mahdollista ostaa puhelin, jossa on langaton lataus. Tällöin puhelinta ei tarvitse kytkeä laturiin kaapelilla. Riittää, että asetat sen erikoislaturille. Tällaisen puhelimen voi ottaa käteen ja käyttää milloin tahansa ilman, että kaapeleita tarvitsee irrottaa.

Langaton yhteys, tiedonsiirto, NFC

Älypuhelimissa käytetään useita yhteys- ja tiedonsiirtomoduuleja. Ne ovat:

  • 4G LTE – yleisin yhteysteknologia, joka löytyy jopa edullisista älypuhelimista.

  • 5G – vielä äskettäin 5G-yhteysmoduuli oli vain kalleimmissa huippumalleissa. Nyt tämä palvelu tulee yhä saatavammaksi.

  • Bluetooth – käytetään puhelimen lisälaitteiden ja muiden laitteiden, kuten kuulokkeiden, liittämiseen. Kannattaa varmistaa, että Bluetooth on vähintään 5.0-versiota. Uusinta „Bluetooth 5.4“ voi löytää uusimmista älypuhelimista

  • Wi-Fi – käytetään internet-yhteyden muodostamiseen. Vanhemmissa ja edullisemmissa puhelimissa on „Wi-Fi 4“ (802.11b/g/n). Uusimmissa älypuhelimissa tulisi olla „Wi-Fi 5“ (802.11a/b/g/n/ac), ja parhaissa älypuhelimissa on „Wi-Fi 6“ (802.11a/b/g/n/ac/ax) ja „Wi-Fi 7“ (802.11be). Mitä uudempi „Wi-Fi“-sukupolvi on, sitä nopeamman ja vakaamman yhteyden voit saavuttaa.

  • NFC – viime vuosina tämä ominaisuus on tullut erittäin suosituksi. Sen avulla voit helposti ja nopeasti liittää älypuhelimen langattomiin lisävarusteisiin (kuulokkeet, kaiuttimet tai tulostimet) ja käyttää käteviä lähimaksuominaisuuksia.

Hyvä älypuhelin on vedenkestävä

Tärkeä älypuhelimen ominaisuus on kestävyys – naarmuuntumista, pieniä pudotuksia vastaan. Valmistajat käyttävät useimmiten lasista tai metalleista ja alumiiniseoksista valmistettuja kuoria. Jälkimmäiset kestävät paremmin pudotuksia. Kannattaa myös valita IP68-merkitty puhelin, sillä se on pöly- ja vedenkestävä.

Ääni ja musiikki – minkä puhelimen ostaa?

Kannattaa tietää, millaisia ominaisuuksia hyvällä musiikkipuhelimella on oltava. Toisin kuin saattaa ajatella, tämä puhelimen valinnan osa-alue on melko tärkeä. Tässä on, mihin kannattaa kiinnittää huomiota:

  • 3,5 mm mini-jack kuulokeliitäntä – klassinen liitäntä, jolla voi yhdistää langalliset kuulokkeet. Jos sitä ei ole, sinun on käytettävä adaptereita tai valittava langattomat kuulokkeet.

  • USB-C-liitäntä – uusimmissa älypuhelimissa (erityisesti huippuluokan) tämä on ainoa portti, johon voi liittää kuulokkeet. Tätä varten tarvitaan USB-C – mini-jack adapteri tai USB-C-liitännällä varustetut kuulokkeet.

  • Stereokaiuttimet – jos kuuntelet usein musiikkia suoraan puhelimesta tai katsot elokuvia ilman kuulokkeita, kahden kaiuttimen olemassaolo takaa huomattavasti paremman äänenlaadun.

  • Bluetooth 5.4 – verrattuna vanhempiin Bluetooth-versioihin se kuluttaa vähemmän energiaa ja tarjoaa paremman langattoman äänenlaadun.

  • Langaton äänen siirto ilman laadun heikkenemistä – musiikkipuhelimen tulisi tukea aptX HD, mQA ja HiRes Audio -formaatteja sekä sisältää DAC-muuntimen.

Millaisia lisävarusteita älypuhelimelle?

Vaikka älypuhelimet kehittyvät yhä kehittyneemmiksi, ne tarvitsevat edelleen lisävarusteita, jotka eivät vain suojaa vaan myös laajentavat toiminnallisuutta. Suosituimpia ovat erilaiset suojakotelot ja ulkoiset akut. Jos tiedät jo, miten valita hyvä puhelin, kannattaa harkita myös lisävarusteiden hankintaa:

  • Älypuhelinkotelot

  • Ulkoiset akut

  • Suojakalvot

  • Kannettavat kaiuttimet

  • Puhelinkaapelit

  • Muistikortit

  • VR-lasit

  • Puhelinkuulokkeet

  • Näytön suojakalvot ja -lasit

  • Selfiekeppit